Vad bryr sig Odell om pengar?

DN avslöjar att en försäljning av Vin&Sprit kan kosta staten hundratals miljoner om året på grund av att köpare av företaget förväntas skatteplanera bort vinsterna. Ännu ett skott i vattenlinjen på utförsäljningsskutan, men det någon som tror att det kommer stoppa Odell och regeringen?De statliga bolagen på listan ska bort till varje pris – eller rättare sagt varje kostnad för skattebetalarna. Spelar ingen roll att börsen rasat, att man inte hittar lämpliga köpare, eller – som fallet SBAB – det statliga bolaget varit prispressare på en marknad med risk för oligopol och kartellbildning. Det är en fråga om ideologi, inte ekonomi. Trosnitet påminner om gammal kommunism – fast inverterad. 

Annonser

10 reaktioner på ”Vad bryr sig Odell om pengar?

 1. Enkelt – staten skall inte driva företag, staten skall se till att landet Sverige fungerar på bästa sätt. Det spelar ingen roll att staten kommer att förlora en massa intäkter i framtiden, det hör inte hit. Vi kommer dessutom att kunna amortera av ansenliga belopp på den hutlösa stadsskulden som kostar Sverige extrema summor varje år. Oligopol och kartellbildning kan man stävja på annat sätt än att själv vara en aktör på marknaden.

 2. ”Det spelar ingen roll att staten kommer att förlora en massa intäkter i framtiden”. Ideologin först med andra ord, kartan viktigare än terrängen.
  Pragmatiskt talat: På vilket sätt kommer livet för de svenska medborgarna bli bättre om SBAB och även Nordea köps upp av t ex SEB? Hur gynnas medelsvensson av att de statliga bolagen säljs till underpris?
  Ideologiskt talat: Varje viktig samhällsfunktion som privatiseras minskar det demokratiska inflytandet, dvs vår makt att bestämma över oss själva.

 3. Om SBAB och Nordea köps upp av SEB så ökar incitamenten för andra parter att ta sig in på den svenska marknaden. Danske Bank och Kaupthing har dykt upp på senare år, fler lär följa.

  Medelsvensson gynnas av fler och effektivare aktörer på marknaden. Beskattningen på statliga företag är 100 %, har du tänkt på det?

  Motståndet mot avregleringen av de planekonomiska ägandet påminner om gammal kommunism.

 4. SBAB är knappast mindre effektivt än andra aktörer – snarare tvärtom av räntor och avgifter att döma.
  Att kalla de statliga aktiebolagen och de statliga verken för planekonomiskt ägande är väl ändå en överdriven och felaktig beskrivning. Förstår att slutklämmen om kommunism är ett raljerande med slutformuleringen om Odell, men poängen med den var att när ideologin går före pragmatism tyder det på en viss fanatism. Att inte sälja ut till varje pris är tvärtom en pragmatisk inställning.

 5. Robin (m. fl.): vad är det du inte begriper i att förvärvspriset självklart grundas av nuvärdet av de prognostiserade framtida nettovinsterna (d.v.s efter skatt)?

  Om du nu VET att bolaget kommer att göra miljardvinster i evig tid framöver: lägg ett fantastiskt högt bud! I annat fall är du och inte Odell den ekonomiska idioten…

 6. Frågan är väl om en svensk köpare vågar räkna med att kryphålet i beskattningen består och ger ett bud som innefattar detta, samt om Odell med regeringen var fullt medvetna om att skatteintäkterna skulle försvinna (uppenbart blev den danska regeringen överraskad vid försäljningen av telekombolaget TDC).
  Hursomhelst är det bra att allmänheten nu vet, eftersom det gör det lättare att bedöma rimligheten av framtida uppköpsbud.

 7. Menar du Robin Hood på fullt allvar att du känner att du idag har ett ”demokratiska inflytande” på till exempel SBAB, Vin & Sprit, och så vidare?

  Om ni inom den politiska vänstern anser att den statliga bolagsformen är en härligt ”demokratisk” drifts- och ägarform har ni vandrat en lång väg från era ursprungliga politiska målsättningar och det kanske är bra det.

 8. Man kan inte dra de statliga aktiebolagen över en kam. En del är före detta verk som som drivs som bolag av för att man tror att driften blir effektivare, andra har en mer brokig historia. Jag är inte emot att man säljer t ex Vin & Sprit, men inte till underpris. Däremot tycker jag att SBAB varit bra för konsumenterna och hoppas staten behåller ägandet.
  Viktiga samhällsfunktioner som drivs i bolagsform bör staten, dvs medborgarna, fortfarande äga och behålla under demokratisk kontroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s