Viktigare med fler lärare

Elitlärare är lösningen på skolans problem, enligt PJ Anders Linder, SvD, och tydliga krav. Nyckelorden elit och krav känns bekanta från SvD, Jan Björklund och likasinnande. Självklart är det bra med duktiga lärare, men det finns en väldigt enkel åtgärd som skulle ha ännu större effekt. Fler lärare. Mindre klasser på cirka 20 elever, återinför speciallärare som stöttar de med särskilda inlärningsproblem. Med färre elever per lärare hinner lärarna ägna uppmärksamhet åt fler, det blir lugnare i klassrummen. Men det rimmar förstås inte väl med möjligheterna att tjäna pengar på skolverksamhet, en annan viktig nyliberal princip. En gemensam nämnare, för att inte säga affärsidé, för många friskolor är att använda så få lärare som möjligt.  

Annonser

3 reaktioner på ”Viktigare med fler lärare

  1. Läste du alls något av artikeln? Även om McKinsey inte alltid är världbäst på att lösa problem brukar de faktiskt vara riktigt duktiga på att sätta fingret på var det brister. De skrev: Den viktigaste förklarande faktorn är kvaliteten hos lärarna. Inte små grupper etc. Myter och flum, det är vad ditt inlägg handlar om.

    Elitlärare, menar du då lärare som kan svenska, har ämneskunskap och tror att deras uppgift är att lära barnen, inte att barnen ska lära sig själva med lärarens handledning?

  2. Att mindre klasser är bättre än större är väl så självklart att det knappast behöver kommenteras. Men så här svarar lärarna själva i en enkät:
    ”De som har svarat på enkäten vill att det ska finnas extra resurser för de elever som behöver det. De vill ha fler utbildade lärare, möjlighet att skapa mindre klasser och grupper, ett stort inflytande för eleverna och fler vuxna i klassrummen. De tror att detta skulle kunna leda till en bättre kvalitet på undervisningen.”
    http://www.nwt.se/ArticlePages/200706/01/20070601153600_NWT478/20070601153600_NWT478.dbp.asp

    Jag skriver ju att det är bra med bra lärare. Men jag tror att det finns många utmärkta lärare redan. Vad det gäller ämneskunskap är det självklart viktigt, men den allra viktigaste egenskapen hos läraren är att vara en bra pedagog och psykolog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s