Att sälja ut sitt inflytande

DN berättar om att Skärholmens Centrum, tidigare ägt av ett kommunalt bolag och där bland annat bibilioteket ligger, har sålts till ett brittiskt fastighetsbolag, Boultbee (som också har köpt ett tiotal gallerior av Stockholms stad, däribland Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian). De nya ägarna vill höja hyran med 60 procent. Men dessutom kan de enligt hyresavtalet säga upp biblioteket med en uppsägningstid på nio månader, t ex om man hittar en annan hyresgäst som man föredrar av kommersiella skäl, vilket uppenbarligen kom som en mindre chock. Om kommunens bibliotek ska ligga i centrum avgörs alltså inte längre av kommunala beslut. Säljer man ut, säljer man också sitt inflytande och demokratin krymper lite till.

Annonser

4 reaktioner på ”Att sälja ut sitt inflytande

  1. Privat äganderätt betyder inte att man får köpa vad man vill om inte säljaren är med på det. Om en privatperson vill köpa Riksdagshuset och regeringen säger nej, är det ett brott mot demokratin?

  2. Då förstår jag inte varför du tycker det vore ett brott mot den privata äganderätten eller demokratin om kommunen hade sagt nej till försäljningen av Skärholmens Centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s