Marknadstalibanerna kan inte tänka om

I DN Debatt skriver Henrik Jordahl, docent i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning, och Martin Ådahl, chef vid Forum för Reformer och Entreprenörskap att staten inte ska gå in och rädda Volvo och Saab. De staplar ideologiska floskler om faror med politiskt styrd företagsledning, paralleller till varvskrisen, marknaden ska avgöra hur många bilar som tillverkas inte politiker etc, etc.

Nu handlar det ju främst om att lösa en tillfällig likvidets- och finanskris som beror på unika omständigheter, inte att socialisera samhället. Parallellen till varvskrisen haltar ordentligt eftersom åtminstone Volvo är ett mycket kompetent och konkurrenskraftigt företag. Volvo har levererat vinster till Ford i stort sett ända sedan de blev uppköpta för en spottstyver (ca fem gånger årsvinsten) trots att de handikappats av att de själva inte kunnat välja vilka bilmodeller och vilka segement de skulle satsa på.

Alla andra länder går in och räddar sin bilindustri – men ska Sverige avstå för att det bryter mot fundamentalistisk marknadsideologi –  den ideologi som  sin extrema form till stor del ligger bakom den ekonomiska kollapsen i världen?

Annonser

3 reaktioner på ”Marknadstalibanerna kan inte tänka om

  1. Om valutapolitiken verkligen hade varit marknadsstyrd och inte som idag styrd av diverse centralbanker alla med olika penningpolitiska mål och teorier för hur man bäst stabiliserar valuta- och kreditmarknaden så hade väl denna kris aldrig varit så här stor och omfattande. Jag säger gå tillbaka till guldmyntfot, låt marknaden bestämma värdet på våra valutor, begränsa bankernas och statens möjlighet att skapa krediter, bort med dessa massiva stödpaket som bygger på pengar som egentligen inte finns, så kommer vi att få mindre och mer naturliga upp- och nedgångar i ekonomin istället för dessa jättekriser. Det är inte marknaden som har orsakat de här problemen, det är den statliga inblandningen som har gjort det.

  2. Låt marknaden reglera sig själv är den vanliga dogmen. Hur har marknaden straffat de företagsledare på banker och finansbolag som spekulerat bort miljardbelopp? Genom fallskärmar och pensionsavtal värda många miljoner. Är det ett självreglerande system?

  3. Ett tillägg: De statliga ingripanden som gjorts över hela världen gjordes för att rädda det finansiella systemet. Hade man låtit det kapsejsa hade betalningssystemen brutit samman – bankgiro, postgiro, bankomater hade slutat att fungera. Ett mardrömsscenario som hotat hela samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s