Historierevisionism

Efter att ha läst ett par böcker utgivna av näringslivets tankesmedja Timbro tycker DN:s Rikard Westerberg i dag under rubriken ”Lite mer kapitalism och ödmjukhet, tack” att vi ska skriva om historieböckerna om hur Sverige blev ett välfärdsland. Lite historierevisionism under Timbro-skribenternas objektiva överinseende, föreslår han.
När näringslivet nu börjat sponsra läroböcker är förstås avståndet kort till att man vill bestämma vad som ska stå i historieböckerna.
För det vet väl alla att det var näringslivet som stod på barrikaderna och krävde social trygghet och rättigheter åt arbetare när välfärdsstaten Sverige byggdes. Eller hur var det egentligen…

Annonser

2 reaktioner på ”Historierevisionism

  1. Trodde det var vedertaget känt vid det här laget att de som förutsåg krisen var nyliberalerna och deras skolor av ekonomi. Peter Schiff, Marc Faber, Jim Rogers, Ron Paul, Gerald Celente, Max Kaiser, är väl de riktigt kända namnen som förutsåg krisen och deras förklaringar återspeglar precis det Norberg säger, det Hayek fick nobelpriset för.

    Egentligen ville jag bara skriva den här kommentaren för jag finner det komiskt att någon som heter Robin Hood är emot nyliberalism. Robin Hood är våran hjälte, han tog pengar ifrån Sheriffen av Nottingham (staten) och gav dem tillbaka till folket. Inge trams om välfärdstat, inge flosker om social trygghet, folk tog hand om sig själva och var gladare för det än när staten hävdade sig göra det.

  2. Jag förmodar att du svarar på mitt inlägg om Norberg. Om nu nyliberalerna förutsåg krisen så måste jag ha missat att de varnat för avreglering, bonussystem, girighet och andra avvarter som drivit fram krisen.
    Vad det gäller Robin Hood så tog han från de rika, inte sheriffen, (även om sheriffen var hans fiende). Det finns nog olika syn på Robin bland nyliberaler, de mer extrema anser att han är den värsta skurk som tänkas kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s