Floskler och förenklingar…

…är vad Jonny Munkhammar, moderat riksdagskandidat, bjuder på i Aftonbladet Debatt idag, när han går till angrepp mot Michael Moores film ”Capitalism, a love story”. Munkhammars lovsång till oreglerad kapitalism präglas av den förenklade världsbild som är så vanlig hos de mest övertygade, vare sig det gäller ideologier eller religion.
Låt oss granska några påståenden lite närmare. Exempelvis att roten till allt ekonomiskt ont är politikers regleringar av marknaden och kapitalismen. Här har vi förstås ett outtalat demokratiförakt, politikerna är ju i allmänhet folkvalda och det finns en anledning till regleringar – detta bespottade begrepp hos nyliberaler.
Självklart är ett samhälle byggt på regleringar i alla dess former. Vi har regler och lagar kring allt möjligt. Vi får inte misshandla grannen och vi får inte köra i 150 kilometer i timmen utanför ett dagis. Och vi får inte sälja sprit till barn, vapen till brottslingar eller fiska upp all torsk. Dessa senare exempel är alltså reglering av ekonomisk verksamhet. För att gå vidare på temat, företag får inte ge vilseledande ekonomisk information till investerare och banker får inte ta hemliga risker med sparares pengar. De flesta sunt tänkande människor förstår att regleringar är ett måste – frågan är bara hur mycket regleringar som behövs. Nu har världens ekonomiska makthavare och regeringar enhälligt gjort bedömningen att den ekonomiska avregleringen gått för långt och lett till oacceptabla risker för världens finansiella system. Det är svårt att acceptera för vissa nyliberaler eftersom det skakar deras världsbild.
Låta hos hoppa till nästa klyscha. Den om den föregivet enorma ekonomiska tillväxt som skett de senaste 30 åren tack vare den allt mer avreglerade kapitalismen. Men hur rika har vi egentligen blivit? Vi kan köpa billig hemelektronik från Kina, men vi har inte längre råd med den sociala trygghet som var en självklarhet för 30 år sedan.
Vi bygger inte längre ett gott samhälle, vi rustar ner. Det är svårt att se hur det går ihop med den framgångssaga för den avreglerade kapitalismen Jonny Munkhammar försöker berätta.
Löntagarnas andel av företagens vinster är på historiskt låga nivåer. Vad som ofta glöms i diskussionen är att teknologins utveckling och hur lite av dessa enorma effektivitetsvinster som sipprat ner till vanligt folk. Ökningen av reallöner och levnadsstandard de senaste årtiondena är förbluffande liten med tanke på den teknologiska utveckling som skett. Medianinkomsten för ett hushåll i USA har endast stigit med 7 procent på de senaste 18 åren. I själva verket var reallöneutvecklingen i Sverige betydligt bättre och stabilare när vi hade en mer reglerad ekonomi under 1950-1980 än under de senaste trettio åren som gått i avregleringens tecken (se t ex SCB:s uppgifter här).

Annonser

2 reaktioner på ”Floskler och förenklingar…

  1. ”Här har vi förstås ett outtalat demokratiförakt, politikerna är ju i allmänhet folkvalda ”

    Och där slutade jag läsa…

    Om du tror att USA är en demokrati i ordets rätta bemärkelse välkomnar jag dig tillbaka till verkligheten. Prova att stanna, rätt så trevligt här.

  2. Det var ju synd att du slutade läsa, huvudpoängerna kommer ju längre fram i texten. Hur som helst, marknadsliberalernas kritik mot politiker gäller alla länder. Hur demokratiskt USA är en en helt annan fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s