Husmark försöker ducka

”Svårt sjuka ska inte tvingas jobba”, säger Cristina Husmark Pehrson och skyller på Försäkringskassan, trots att regeringen är ansvarig för lagstiftningen. (DN idag, som uppföljning av debattartikeln där läkare slagit larm.)
Eller rättare sagt, hon uttrycker sig på det vagare viset ”Min uppfattning är att är man svårt sjuk och inte har arbetsförmåga så ska man inte prövas mot hela arbetsmarknaden”. Problemet är ju att definiera arbetsförmåga och begreppet ”hela arbetsmarknaden”, som i Försäkringskassans tillämpning innebär fiktiva jobb, som finns i teorin. Och är det önskvärt att dödssjuka människor ska tillbringa sina sista månader i livet med att jaga jobb även om de har en teoretisk arbetsförmåga?
Men det här är inte första gången frågan kommer upp. Husmark har suttit i TV-debatter med cancersjuka människor med standardsvaret att hon inte får lägga sig i enskilda ärenden. Det är knappast någon överraskning för henne att svårt sjuka människor kommit i kläm med omänskliga konsekvenser som följd. Och om hon skulle vara okunnig om hur reglerna tillämpas i så viktiga frågor är det inkompetens på högsta nivå.
En annan sak som är värd att påpeka – de sjuka är inte snyltare. De har i allmänhet betalat huvuddelen av sin inkomst (skatt plus sociala avgifter) i många år för ett samhälle som ska ge en grundtrygghet, men som nu inte levererar.

Annonser

2 reaktioner på ”Husmark försöker ducka

  1. Hon får inte lägga sig i enskilda ärenden. Det kallas ministerstyre och är olagligt.

    Däremot är det hon som ska ta ansvaret när de regler som hon skrivit leder till elände. Det leder till slutsatsen att om hon faktiskt fick lägga sig i enskilda fall så skulle hon ändå inte hjälpa någon. Det är hennes regler som följs ändå.

    Försäkringskassan fick dels ett benhårt och omänskligt regelverk att gå efter men också samtidigt en sträng order om att få ner kostnaderna och minska antalet sjukskrivna. De jobbar efter de instruktioner och regler de har fått.

    På samma sätt som minsterstyre är olagligt så får inte försäkringskassan heller gå ifrån de regler de har fått av moderaterna, med Cristina Husmark Pehrson i spetsen.

  2. Jag vet, Johannes. Ministerstyre är olagligt. Däremot kan hon ju konstatera att regelverket är undermåligt om det leder till oönskade konsekvenser och utarbeta nya regler och riktlinjer. Att skylla på Försäkringskassan är som att låtsas att regeringen inte har någon makt över frågan. Jag håller med din beskrivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s