När argument och empati brister

Skandalen med utförsäkringen av de svårt sjuka orsakar tumult bland de borgerliga tidningarnas ledarskribenter som inte vet vilket ben de ska stå på. Antingen försvarar de den nya ordningen eller så säger det att ”det var inte meningen”. Ibland avslöjar formuleringarna en häpnadsväckande brist på empati. Så här skriver DN när de ska beskriva hur försäkringen fungerar och som de uppenbarligen tycker är rimligt:
”Men man skulle också kunna exemplifiera med en 63-årig kvinna som fått metastaser efter en bröstcancer och som kommer att dö i sin cancersjukdom men som ännu jobbar till 75 procent.
Om Försäkringskassan bedömer att hon kan arbeta heltid på ett annat arbete så får hon inte längre sin fjärdedels sjukpenning. Om hon däremot inte arbetat alls och bedömts allvarligt sjuk hade hon kunnat få fortsatt sjukpenning hur länge som helst.”
Nu tycker väl de flesta normalt empatiska människor att en 63-årig kvinna med obotlig cancer själv ska få välja om och hur mycket hon ska arbeta under sin sista tid i livet. För de som har plånboken närmast hjärtat kan man påpeka att hon sannolikt har betalat skatt till samhället i runt 40 år.
Dessutom sluggas det vilt med vårdslösa påståenden. Hela läkarkåren dras över en kam och döms ut: ”Studier visar hur nästan hela läkarkåren skrev intyg efter patienternas önskemål snarare än efter självständiga medicinska bedömningar”.
Om patienterna, som buntas ihop till en opålitlig massa, skriver DN: ”ett system där individen i praktiken själv avgjorde om och hur länge hon behövde vara sjukskriven”.
Och slutligen om kostnaderna: ”De som nu vill gå tillbaka till det gamla… … borde redovisa var pengarna till denna kostnadsdrivande modell ska tas ifrån. Är det reumatiker och cancersjuka som inte längre ska få sin dyra medicin? Eller ska vi kanske lägga ned en fjärdedel av landets sjukhus?”
Sanningen är ju att sjukförsäkringen går med miljardöverskott. Enligt TCO räknar regeringen med att sjukförsäkringen under åren 210-21012 ska generera ett överskott på 48 miljarder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s