Maud – tuff mot Saab, mesig mot Vattenfall

Oavsett vad man tycker om sakfrågorna kring Saab:s nerläggning så har Maud Olofssons negativa attityd lyst igenom. Maud Olofsson trängs ju med Jan Björklund om utrymmet till höger om moderaterna, och verkar ha sett Saab-krisen som ett tillfälle att framstå som någon som inte viker sig när stormen blåser.
Sveriges järnlady framstod däremot inte som någon tuffing i hanteringen av fallet Vattenfall, snarare handlingsförlamad. En normal ägare hade gett styrelsen och ledningen sparken direkt om bolaget körde sitt eget race, på tvärs mot ägardirektiven.
Det finns en gemensam nämnare – passivitet. Näringsministern vill gärna vara näringslivets bästa vän, och den rådande nyliberala ideologin är ju att staten ska ingripa så lite som möjligt. Det gör ju också näringsministerns jobb så mycket enklare.
Talet om stöd till arbetslösa Saab-anställda ekar skenheligt eftersom en hörnsten i alliansens politik är att göra livet surt för den som inte har något arbete.
Nu har alliansen följande trio hårdingar i fokus – Maud ”Lägg ner Saab” Olofsson, Cristina ”Alla sjuka ska jobba” Husmark Pehrsson och Jan”mer krav och större klyftor i samhället” Björklund. Det blir intressant att se nästa väljarundersökning.
Läs Robert Collins utmärkta artikel ”Så svek hon Saab” i Aftonbladet. Till skillnad från de flesta kommentatorer kan Collin något om bilindustrin.
Se också Lasse Swärds artikel ”GM lät inte Saab göra rätt bilar” i DN.

Eftersom regeringen inte bjudit till ska vi alltså nu ersätta högteknologisk industriell produktion med jobbcoacher och hushållsnära tjänster. Vi kunde åtminstone gett Saab en chans, nu när det amerikanska moderbolaget inte längre dikterar vilka bilmodeller man skulle satsa på – Saabs, och för den delen också Volvos stora problem . USA, Tyskland och Frankrike har gett nödhjälp till sina bilindustrier under den exceptionella finanskris vi genomlider, men inte Sverige.
Det är möjligt att det ändå inte gått att rädda Saab, men viljan har aldrig funnits hos Maud Olofsson och alliansen.

Mer media: DN, AB, Expressen, GT, SvD, SvD.

Annonser

En reaktion på ”Maud – tuff mot Saab, mesig mot Vattenfall

  1. USA, Tyskland och Frankrikes bilindustrier har inte gått i förlust under 20 år. Varför satsa pengar i det som inte generar pengar. Bilindustrin kommer ändå vara död inom 20 år. Ser du faktorn, vi är i felmarginalen +-20. Saker händer och Sverige faller efter. Det är inte alliansens fel. Det är ett decennier av socialistisk inkompetens, sveriges skolsystem är löjligt och om du försvarar det är du en indoktrinerad produkt av detta system. Jag menar, hur kan du argumentera mot en person som har varit i det Amerikanska och Franska skolsystemet. C’est ca que je te demande. Je te dis que je n’anticip pas de reponse que me plaîrai, mais c’est normale, c’est la Suède et c’est trop tard. Et toi, j’assume que t’es trop lênte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s