”Vi lydde bara order” som lägervakterna sa

Dagen efter att sonen dött i cancer skulle den 21-åriga modern infinna sig på arbetsförmedlingen och anmäla sig som arbetssökande. Eftersom hon inte gjorde det drogs sjukersättningen in. Mamman överklagade och fick rätt i Länsrätten. 
”Det framstår enligt Länsrättens mening inte rimligt att kräva att Sofie Karlsson i denna situation – dagen efter att hennes son avlidit – skulle ha anmält sig till arbetsförmedlingen som arbetssökande”, skriver Länsrätten i sitt beslut. Men Försäkringskassan nöjde sig inte, utan har överklagat till Kammarrätten. Se Expressen här och här, DN, AB, SvD.

Att begå vad som enligt vanlig mänsklig moral är övergrepp i regelverkets namn och sedan skylla på reglerna är inte försvarbart. Det är den situation som personal på Försäkringskassan befinner sig i nu. Men att skamset lyda order är en sak, att nitiskt göra allt för att fullfölja dem är en annan.
Vad är det för kultur vi har skapat hos myndigheterna, vad är det för människosyn som råder? Oavsett under vilken regering olika direktiv och riktlinjer har skapats, så måste vi göra om och riva upp. Återinför mänsklighet och normal anständighet hos de myndigheter som ska utgöra vårt så kallade skyddsnät.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s