Nyliberalernas rädsla för social trygghet

Hanne Kjöller går i DN idag till attack mot att socialdemokraterna vill göra det en smula mindre otryggt att hamna i arbetslöshet.
Hon gör ett stort nummer av att då är arbetslöshetsförsäkringen inte längre en försäkring som bär sig själv, att samhället får skjuta till. Men det argumentet känns ihåligt eftersom det tydligen inte gäller i fallet med sjukförsäkringen, som går med miljardöverskott, men där de sjuka ändå ska klämmas åt i arbetslinjens namn.
För Hanne är det bättre att arbetslöshet precis som sjukdom innebär en katastrof för individen, för annars kan systemet utnyttjas och skattebetalarna luras på pengar.
För den enskilde skattebetalaren är det dock säkert ett större hot mot existensen att bli sjuk eller arbetslös än att bli bestulen på någon promille av skatten för att folk överutnyttjar systemen.
En löntagare betalar normalt sett över hälften av allt han tjänar i skatt och sociala avgifter till samhället. De flesta tycker nog det är rimligt att en del av pengarna ska användas för att ge den enskilde en viss social trygghet så man kan ställa om sin sitt liv i värdighet och inte tvingas från hus och hem eller lämna sin familj hals över huvud vid arbetslöshet eller sjukdom.
Den här misstänksamheten mot människor, att folk i gemen är ett opålitligt pack som behöver tuktas och kontrolleras, är som en röd linje i alliansens politik och människosyn. Allt ifrån Jan Björklunds skolpolitik till Borgs och Reinfeldts jobbskatteavdrag, Husmarks utförsäkringar av de sjuka och de unga nyliberalerna på DNs ledarsidors allmänna hets och hjärtlöshet mot dem som inte är lika priviligerade som de själva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s