Medkänsla eller nyliberal människosyn?

Hanne Kjöller är idag besviken över att många människor tolkar hennes mängd av artiklar om sjuka och arbetslösa som brist på medkänsla. Men hon får nog skylla sig själv eftersom hennes tema är så enahanda. Jag har aldrig läst någon artikel där hon är upprörd över någon som kommit kläm i de allt mer hårdhänta system som ska hantera vår sociala trygghet (själva ordet börjar skorra allt falskare).
Men är det medkänsla eller nyliberal människosyn det handlar om? I förra artikeln om de arbetslösa glimtar det fram: ”Socialdemokraterna vill ge rätten också till den som kan leva på eget arbete att om galoscherna inte passar leva på andras”. Det vill säga den vanliga nyliberala klyschan ”man ska inte leva på andras arbete” – det är väl det som det handlar om också när det gäller de sjuka. Uttrycket är för övrigt besläktat med Milton Friedmans ”Det är fel att göra gott med andras pengar”, vilket betyder att staten inte ska bedriva välgörenhet eller till exempel ge u-hjälp. Egoism är nyliberalismens kärna.
Men bara för att gå in på en liten detalj i artikeln som är ganska viktig:
Hanne Kjöller skriver. ”Vi behöver en arbetsmarknad som är öppen också för dem som under en period i livet inte producerar som en Duracellkanin.”
Men var finns den arbetsmarknaden? Alliansen har ingen annan lösning än den inte alltför djupa tanken ”jobben uppstår om folk bara slutar lata sig”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s