Vad ska de sondmatade jobba med?

Kan inte låta bli att citera följande, som jag upptäckte på Twitter, från Lisa Magnussons krönika i AB:
”Den viktiga frågan är: Kan du rent teoretiskt tänkas ha tid över att ”arbeta eller medverka i ett arbetsmarknadspolitiskt program” medan du behandlas för en långvarig sjukdom som kräver ansenlig vård? Den moderata uppfattningen är att det hittills pjåskats lite väl mycket.
”Murat har förbrukat sina dagar med förlängd sjukpenning. Han har genomgått flera operationer i halsen och vårdas nu hemma genom sjukhusansluten hemsjukvård. Han kan inte svälja än utan all näring går via en sond direkt till magen. En sjuksköterska måste vidga matstrupen två gånger per dag. Vårdinsatsen tar cirka 30 minuter per tillfälle, morgon och kväll. Om det inte tillstöter ytterligare komplikationer beräknas att Murat ska kunna börja svälja igen om 3–6 månader. Murat får inte sjukvård under större delen av dagen och han bedöms inte bli försämrad i sin sjukdom om han deltar i en individuellt anpassad arbetslivsintroduktion. Murat har därför inte rätt till förlängd sjukpenning”.

Man skulle kunna tro att det här är någon snyfthistoria som jag har hittat på själv, eller att det handlar om någon som tragiskt hamnat mellan två stolar. Men det är Moderaternas eget skolexempel på någon som varit sjuk väldigt länge och INTE bör få sin redan förlängda sjukpenning förlängd ytterligare. Exemplet kommer från den nya vägledning som har gått ut till alla Försäkringskassans handläggare. Murat bör jobba på, med en slang i svalget.”

Fler exempel -reumatikern Carina, 61 som jobbat 30 år som undersköterska:
”Benmassan i hennes handled är helt förstörd och i nästa vecka ska hon få en protes inopererad. Rehabiliteringen kommer att ta flera månader. Trots det fick hon avslag på sin ansökan om förlängd sjukpenning och riskerar att bli helt utan ersättning om hon inte deltar i arbetslivsintroduktionen.
Hon är nu inskriven vid Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan rekommenderar att hon jobbar på Samhall.” Hela artikeln här.

Försäkringskassans nya regler – se artikeln ”Så sjuka är de nya reglerna” i AB.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s