Tågkaoset – tokbolagiseringar förstör samhället

Peter Kadhammar beskriver i en utmärkt kolumn i AB om tågkaoset hur bolagiseringsraseriet gjort att underhåll och beredskap hamnat på undantag.
Det är dags att granska den målkonflikt som obönhörligen infinner sig när en samhällsviktig verksamhet bolagiseras.
Så fort verken blir bolag försöker de bli av med de delar av samhällsuppdraget som är minst lönsamma. Posten är ett exempel, men framförallt bolagiseringen av Vattenfall måste betecknas som en ren katastrof. Vattenfall har kostat svenska folket miljarder i groteska övervinster och skadat den svenska industrins konkurrenskraft. Ett statligt verksmonopol har ersatts av ett rovgirigt vinststyrt företag som utnyttjar monopolet fullt ut för att maximera vinster och generera bonusar.
Bolagiseringarna splittrar och fragmenterar samhället. När katastrofer och allvarliga störningar inträffar som Katarina-orkanen i USA eller snöfallet i Sverige står samhället där impotent, eftersom alla resurser och maktmedel har sålts av till lägstbjudande.
Men bolagiseringen korrumperar också människor och nöter ner de känslor av samhörighet och solidaritet som är samhällets yttersta kit. Läkare hamnar i situationen att de tjänar pengar om de underlåter att ta viktiga prover på patienter. Sjukvårdsupplysningen får bonus för korta samtal, vilket sannolikt kostat människor livet. Offentlig verksamhet har inte längre fokus på plikt och tjänstemannaansvar, utan drivs av att cheferna når sina bonusmål.
Uppdatering: Äntligen en debattartikel (SvD 2 mars) som ifrågasätter bolagiseringen av infrastrukturen, trots den förvirrande rubriken.

Annonser

En reaktion på ”Tågkaoset – tokbolagiseringar förstör samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s