Låga löner beror på snåla företag

Timbros VD Maria Rankka tycker på Aftonbladet Debatt att alla borde ha en årslön på banken och förslår att statens företag säljs och att aktierna delas ut till folket. Sedan kan folk sälja aktierna och inkassera till exempel 50.000 kr per svensk för Vattenfall.
Argumentationen är att folket är fattigt men staten rik, underförstått att vi blivit fattiga på för höga skatter.
Men att lönerna är låga och sparandet lågt beror på att lönernas andel av företagens vinster har varit rekordlågt under lång tid.
Avskaffa staten är den egentliga innebörden och muta folk att göra det via snabba cash. Artikeln har den säljande formuleringen ”Alla behöver vi fuck-off pengar” – det vill säga möjligheten att be chefen dra. Ett populistiskt budskap som säkert går hem hos de korttänkta. Vad händer exempelvis om vi säljer ut Vattenfall, det vill säga vårt lands energiproduktion, till privata ägare som utan några hänsyn kan höja elpriserna – the sky is the limit, de fattiga får frysa.
Timbros ideologi rör sig i anarkistisk riktning. Avskaffa staten och skatterna så långt som möjligt är målet. Nattväktarstaten hägrar.

Annonser

2 reaktioner på ”Låga löner beror på snåla företag

  1. Undrar om vi läste samma artikel?
    Håller helt med om att vattenfall inte ska säljas ut, men att vi är fattiga på för låga löner? nej, vi är fattiga för att våra samlade utgifter är för höga, där ibland skatterna.
    Sen är det ju ett skämt om du tror att vattenfall agerar för ditt och mitt bästa. I vinter har 2 av Sveriges kärnkrafts reaktorer stått avställda enbart p.g.a. dålig planering av underhållet. Jag tror att det har förhalats med flit när man såg vilka vinster som tickade in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s