Folkomröstningen – allliansen blåst på konfekten

Det ramaskri som nu hörs från borgerligt håll om den föreslagna folkomröstningen om förbifart Stockholm känns som ett uttryck för en djup besvikelse över att ha blivit blåsta på en möjlig splittring av de rödgröna. Det mest komiska blir när en folkomröstning utmålas som odemokratisk. ”Stockholmarna vill ha förbifart Stockholm” utropar M upprört. Men då så – om det stämmer, så får de väl rösta på det.
Uppdatering – inga formella hinder finns.
Uppdatering: Valpropagandan fortsätter i Åsa Torstenssons och Sten Nordins debattartikeln i DN idag. Invektiven haglar – ”fullkomlig trafikkollaps”, ”Då går de 300 miljoner kronor som projekteringen har kostat förlorade” (å andra sidan kostar förbifarten 27 miljarder), ”blanda bort korten”, ”sveket om Förbifarten”.
Det är tydligen livsfarligt att låta folkviljan bestämma, tycker Allliansen. Hur ska vi då kunna få med Sverige i Nato, kanske man undrar. Och vi hade infört euro för länge sedan om det inte varit för den där eländiga omröstningen. För folket kan väl aldrig ha rätt?

Annonser

2 reaktioner på ”Folkomröstningen – allliansen blåst på konfekten

  1. Man kan ju vända på det och anse att de rödgröna kanske före valet borde redovisa vad en röst på dem innebär, även om det leder till att interna stridigheter blir exponerade. Att med hjälp av löften om påtvingad folkomröstning trots att de inte går enligt svensk lag eller eller tradition sopa frågan under mattan är ju inte riktigt schysst.

    Hur hade det låtit på denna blogg om ett lagstridigt förslag kommit från Alliansen?

  2. Frågeställningen om att redovisa var de rödgröna står i frågan förbifart Stockholm blir ju helt betydelselös eftersom man har möjlighet att rösta separat om det.
    Jag har svårt att förstå hur man kan bli ärligt upprörd över att en stor fråga som förbifart Stockholm underställs en folkomröstning. Frågan kommer att bli mer genomlyst och det beslut som fattas kommer ha en starkare demokratisk förankring.
    Lösa påståenden om att det skulle vara lagvidrigt känns bara som ett spel för gallerierna, ett sätt att försöka knipa några av de opinionspoäng man hade hoppats på om en spricka uppstått bland de rödgröna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s