Dribbel med ord ger inga pensionärsröster

I nyliberal iver att stärka Alliansens argumentation om varför pensionärer bör missgynnas i arbetslinjens namn för debattörerna Helena Svaleryd och Daniel Waldenström, bägge från Institutet för Näringslivsforskning, fram det gamla slitna argumentet att arbetsgivaravgifterna bör betraktas som skatt i DN idag. Därför bör pensionärerna skatta sig lyckliga (ursäkta vitsen) eftersom de i själva verket betalar mindre i skatt än löntagare, är andemeningen.
Arbetsgivaravgifter ju på inget vis en nyhet, och istället för att hjälpa Alliansen bidrar ett sådant här inlägg snarare till att stjälpa. Att straffa pensionärer ekonomiskt för att de inte arbetar är ett av de största taktiska misstagen Alliansen gjort inför valet. Att försöka blanda bort korten lär bara reta upp våra pensionärer ännu mer.

Annonser

4 reaktioner på ”Dribbel med ord ger inga pensionärsröster

 1. Är allmän löneavgift kopplad till någon som helst förmån inom det sociala försäkringssystemet?

  Är allmän löneavgift inkluderad i begreppet ”sociala avgifter”?

  Nej och Nej.

  Allmän löneavgift definieras som en avgift som staten tar ut på din lön för att du har lön. Och tas ut baserad på procentsats av din bruttolön.

  I alla andra länder kallas det inkomstskatt. I Orwellska Konungadömet Sverige kallar vi det för allmän löneavgift.

 2. Det spelar ingen roll vad man kallar arbetgivaravgifterna. Det som spelar roll är vilken levnadsstandard pensionärer ska ha kontra löntagare.

 3. Hörru, jag är för skattesänkningar vart de än sker, inklusive på pensioner.

  Mitt inlägg var riktat mot det faktum att det är sossarna som ”blandat bort korten” under alla dessa årtionden genom att införa skatter som inte kallas skatter. Och lögnen som säger att pensionärer betalar högre skattesats än arbetsföra.

  En bra början är att man döper om alla icke-sociala arbetsgivaravgifter till nya statliga inkomstskatter och börjar sänka dem därifrån.
  Med tanke på hur många muppar det finns därute som på allvar tror att deras skattebörda är densamma som den kommunala inkomstskatten sker det inte en dag för tidigt.

 4. Jo, jag förmodar att en avsikt med artikeln var att sätta fokus på skattetrycket, även om det är en helt annan fråga. Nu är ju skillnaden mellan Sverige och övriga nordiska länder inte så stor. Alla ligger mellan cirka 42 och 48 procent av BNP. Danmark toppar för närvarande. De nordiska länderna ligger också vanligen i topp på mätningar av generell livskvalitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s