Kalla det inte bidrag

Är arbetslöshetsförsäkring bidrag? Vi betalar alla över hälften av vår inkomst i skatt och sociala kostnader till samhället, bland annat för att försäkra oss om att vi inte ska råka ut för en personlig katastrof om vi drabbas av sjukdom eller arbetslöshet. Vi betalar för social trygghet – vi kräver social trygghet för pengarna och vi har all rätt till social trygghet – moraliskt, mänskligt och ekonomiskt. Vi har rätt till en rimlig chans att ställa om våra liv på ett värdigt sätt.
Nu har nobelpriset i ekonomi gått till Peter Diamond, Dale Mortensen och Christopher Pissarides vars teorier sägs stödja regeringens arbetslinje – mera ”bidrag” ger mer arbetslöshet. Man fasar för att Reinfeldt & Co kommer ta priset till intänkt för att fortsätta att jaga dödssjuka och förlamade.
Ekonomi är dock en mycket dåligt utvecklad vetenskap, ekonomernas pretentioner till trots. Den klena vetenskapliga basen gör också att ekonomi i hög grad är sammankopplat med politik, och nobelpriset, vare sig man vill eller ej blir ett politiskt ställningstagande.
Vem hade trott när Milton Friedmann fick nobelpriset i ekonomi att hans läror i förlängningen skulle leda till att den svenska välfärdsstaten – troligen det mest humana samhället i världshistorien – skulle rivas ner?
Om nobelpriskommittén i år valt att uppmärksamma till exempel forskningen av Richard Wilkinson och Kate Picket som visar att alla mår bättre i jämlikt samhälle så hade man gjort ett annat politiskt val.

Tillägg – tolkningen att andemeningen av de belönade teorierna är att ”bidrag ger arbetslöshet” verkar vara en dragning och förenkling av de som önskar dra politiska växlar på priset. Det verkar mest handla om den fria marknadens brister och oförmåga att sköta sig själv på grund av informationsproblem. Se här.

Annonser

2 reaktioner på ”Kalla det inte bidrag

  1. Du har fel – du betalar inte ”över hälften av vår inkomst i skatt och sociala kostnader” till arbetslöshetsförsäkringen. Det är väldigt tydligt vad som är avgift för medlemsskap i A-kassa och vad som är skatt. A-kassan är en försäkring som kostar runt 300 kr i månaden beroende på vilket förbund du är medlem i.

  2. Om du läser om de två första meningarna så ser du att jag inte uttryckte mig så. Jag talar om social trygghet i stort. Regeringen bestämmer reglerna för A-kassan och är ansvarig för hur det fungerar, oavsett om det administreras av facken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s