Kinesisk papperstiger

Peter Wolodarski har skrivit en intressant artikel i DN om Kina – ”Den lilla och stora krisen”.
Den läsvärda artikeln kan kokas ner till att genom att föräldrar tvingar barnen studera med kadaverdisciplin håller Kina på att segla om väst som världens ekonomiska centrum. Eftersom det finns vissa Jan Björklund-vibbar (även om Wolodarski är en mycket mer sofistikerad debattör) i det hela kan det vara värt att titta närmare på några påståenden.

Fritänkare behövs
Hur många industriella innovationer har Kina stått för de senaste 25 åren? Sambandet mellan mekaniskt pluggande och innovationsförmåga är inte alls klart. Om man studerar vetenskapshistoria ser man att de stora innovationerna gjorts av vildhjärnor, fritänkare, extrema personligheter och inte människor vars invidualism och personliga utveckling hämmats sedan barnsben.
En kvinnlig juridikprofessor i USA med kinesiskt ursprung beskriver med stolthet hur döttrarna, förutom att ägna nästan all ledig tid till studier, tvingats spela piano och fiol. Varför det? Finns det stora kommersiella möjligheter att försörja sig som klassisk pianist eller violinist? Hur många världsberömda kinesiska kompositörer har frambringats av tvångsmetoderna? Det är bara ett exempel på disciplin utan mening.
Jämför med det svenska musikundret där man tagit tillvara på den naturliga spelglädjen och modern musik numera är en viktig svensk exportgren. Sverige med 10 miljoner invånare är musikaliskt ett viktigare land än Kina med 1000 miljoner.

Huvudorsaken till Kinas tillväxt
Den snabba kinesiska ekonomiska tillväxten då? Är inte det bevis på att vi måste skärpa till oss för att övervinna den ”prestationskris” som Wolodarski menar att vi befinner oss i.
”Kineserna går igenom den snabbaste industrialisering som världen skådat. Det som tog 70 år för britterna att uppnå på 1800-talet lyckades kineserna med på 26 år kring millennieskiftet.”
Och hur snabbt hade den industrialiseringen gått om inte västvärlden lagt sina fabriker och industrier i Kina på grund av de låga lönekostnaderna? Hur hade egna kinesiska produkter som inte byggde på innovationer och know-how från väst eller Japan klarat sig på världsmarknaden?

Den snabba tillväxten av industrin i Kina beror på globaliseringen och att hundratals miljoner fattiga kineser är beredda att arbeta för en spottstyver, inte på gammaldags auktoritära utbildningsmetoder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s