En provkarta över misslyckade marknadslösningar

DN idag är en veritabel provkarta på misslyckanden för naiva marknadslösningar och nyliberal politik.
• Klyftorna ökar innerstad-ytterstad.
första sidan kan vi läsa att Östermalmsborna ökat sina inkomster de senaste 10 åren med 60 procent, medan i exempelvis Skärholmen är inkomstökningen 0,1 procent. Den nyliberala politik som dominerat de senaste decennierna är mer effektiv på att omfördela välstånd från fattiga till rika än att producera välstånd.

• Ingen bostadspolitik.
”När man gör något på arbetsmarknadspolitikens område utvärderar man varje minsta programdel. När det gäller bostadsmarknaden har man fullständigt avreglerat. Man tog bort bostadsdepartementet och har ju knappt en bostadsminister värd namnet”, säger Roger Andersson, professor i kulturgeografi vid institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

• Bostadsrättsombildningar bidrar till skuldsättning
Att de många, ofta kuppartade, ombildningarna till bostadsrätter och utförsäljningen av allmännyttan bidrar till den ökade skuldsättningen som man talar bekymrat om borde väl vara uppenbart för alla. Men tydligen inte för Finansinspektionen.
”Men Finansinspektionen är tagen på sängen – myndigheten har inte ens tänkt tanken att ombildningarna bygger upp hushållens skuldbörda”, skriver DN. Man tar sig för pannan. Läs också mitt inlägg om bostadsbubblan.

• Direktörernas löner skenar – löntagarnas tvärnitar
Se LO:s rapport (DN Ekonomi s 5) och från TT.

• Flykt från facket och A-kassan
Alliansens politik för att försvaga facket med höjda avgifter och försämrad A-kassa har lyckats över förväntan med följda att löntagarnas inflytande minskar och den sociala tryggheten blir allt mindre. (Om detta ska kallas misslyckande eller inte beror förstås på vilken utgångspunkt man har.) DN Ekonomi s2-3.

• SJs problem
SJ:s ledning hoppas att katastrofåret 2010 ska läggas till handlingarna. Ulf Adelson har tidigare bett om ursäkt och kritiserat splittringen i en absurd mängd bolag. DN Ekonomi s 4.

• Galopperande elpriser efter avreglering och bolagisering
De senaste tio åren med den avreglerade elmarknaden i Sverige har elpriserna stigit med 81 procent – näst högst i Europa. Svenskarna betalar näst högst andel av sina inkomster för el – bara I Bulgarien är det värre. I exempelvis Frankrike, där man inte avreglerat, har priset bara stigit med 4 procent under samma period.
”Att de svenska priserna skulle stiga efter avregleringen var väntat. Det svenska elsystemet byggs ihop mer och mer med det europeiska systemet”, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.
Men hallå – argumentet för en avreglering samt bolagiseringen av Vattenfall var ju att priserna skulle minska. Hur dumma är vi egentligen som stillatigande tar det här? Se mitt inlägg ”Kejsaren är naken – avbolagisera Vattenfall”.

Ingen bra dag för nyliberala ideologer alltså. Ändå var det för en gångs skull inget om de omänskliga utförsäkringarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s