SvD – elmarknadens Bagdad Bob?

När nu 90 procent av svenska folket, alla politiska partier och näringslivet anser att något måste göras åt elmarknaden, fortsätter SvD ståndaktigt, likt Bagdad Bob, oavsett vilka fakta som framkommer, att hävda att det är inget fel på elmarknaden.
Artikelförfattaren tar till och med itu med den övermänskliga uppgiften att argumentera för att det varit ett lyckat experiment:
”Det var bättre förr, menar vissa, med planstyrning, monopol och en helt nationell produktion”… skriver man. Och nu väntar man som läsare nyfiket på att någon form av relevant argument ska följa. Istället följer:
”Men Sverige är ingen ö. Numera kan även el exporteras och importeras, vilket skapar en helt annan flexibilitet än de gamla rigida systemen. Mindre slöseri.”
Eh? Vad är det man pratar om? Fullständigt intetsägande ord för konsumenter och företag som sett elpriserna galoppera lika snabbt som övervinsterna och bonusarna hos elbolagen. Men det finns förstås inga argument. Läs gärna E24:as artiklar om elen.
Elmarknadens misslyckande kommer bli ett lackmus-test för nyliberaler, som kommer skilja ut pragmatiker från fanatiker som aldrig kan erkänna ett misslyckande för en marknadslösning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s