Den nyliberala myten om tillväxten

Johnny Munkhammar skriver idag ett debattinlägg i AB som går ut på att det inte gör något att inkomstskillnaderna ökar eftersom alla får det bättre. Underförstått är då att utan en nyliberal politik som gynnar höginkomsttagare skulle inte tillväxten vara lika hög.
Detta är ett påstående som det är hög tid att granska. Nyliberalismen har varit rådande nu cirka 30 år i världsekonomin, det vill säga från ungefär 1980 tills nu 2011. Men perioden med keyniansk ekonomi 1950-1980 innebar totalt sett en mycket större förbättring av levnadsstandarden för låg- och medelinkomstagare.
Den första rusningen av tillväxt när avregleringar infördes visade sig vara drivna av bubblor. Nyliberlismen har varit måttligt effektiv på att skapa välstånd (självklart sker det alltid en teknologiskt driven tillväxt), men mycket mer effektiv på att omfördela välstånd.
Se denna uppmärksammade artikel på CNNmoney.com med rubriken ”How the middle class became the underclass”. http://money.cnn.com/2011/02/16/news/economy/middle_class/
Det visar sig alltså att i USA – som är mer nyliberalt än Sverige – har medianlönen hos medelklassen inte ökat alls på tjugo år! Notera också vad de skriver om fackets försvagning som en av orsakerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s