När det inte fanns tiggare på gatorna

DN idag skriver om ”det var inte bättre förr” och försöker svartmåla tiden på 70-talet när S hade makten.
Den alltmer avlägsna tiden då det fanns social trygghet, jämlikhet och Sverige ansågs som ett föredöme i världen. Då man tyckte det var viktigare att försöka förbättra världen än att skaffa sig ett blänkande kök i rostfritt stål.
De som inte var med då har svårt att tro att det inte fanns hemlösa och tiggare på gatorna, att man faktiskt kunde vara hemma från jobbet om man var sjuk utan att samhället gick under för det.
Att det skulle komma dagar när dödssjuka och invalider anses som parasiter som ”lever på bidrag” och jagas med blåslampa var det ingen som kunde föreställa sig.

Annonser

5 reaktioner på ”När det inte fanns tiggare på gatorna

  1. Du måste vara ung. I 1900-talets (S)verige snubblade man varje dag över svenska A-lagare som låg i parker och portar. Öststatstiggeriet vi ser idag fanns inte. En mur hindrade dessa att lämna sina länder.

  2. A-lagare är inte detsamma som hemlösa och tiggare. Det är inget snack om att gatubilden var mycket bättre på 70-talet och misären mycket mindre. Alla organisationer som jobbar med utslagna kan vittna om samma sak.
    Jag var 16 år när jag såg min första tiggare, och det var utomlands. Sedan dök de i Sverige upp på 80-talet, när nyliberalismen började ta fart.
    Men vi kan ta ett färskt exempel. Värmdö kommun som säger sig inte längre ha råd att ta hand om hemlösa, trots de lysande tiderna vi alla hör talas om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s