Att tvingas ljuga efter manus är ett skitjobb

En borgerlig mediastorm har brutit ut över att Karin Wanngård, kommande toppolitiker för S i Stockholm, sagt att ungdomar inte ska behöva ta ”skitjobb som telefonförsäljning”. Med ordet skitjobb uttrycker Wanngård förakt för arbetande människor, menar diverse kommentatorer, själva med fina jobb.
Faktum är att telefonförsäljning i många fall är ett äkta skitjobb. Inte för att lönen är låg, arbetspassen tuffa , kraven höga, etc.
Utan för att man tvingas sälja ut en del av sin själ och kompromissa med sitt samvete när man ska pracka på folk tvivelaktiga produkter.
Att tvingas försöka övertala en ensamstående småbarnsmamma med dålig ekonomi att ta en olämplig pensionsförsäkring eller göra en skum fondplacering är ett verkligt förnedrande uppdrag. Alla invändningar bemöts enligt beprövat manus som man ska följa i en parodi på ett uppriktigt samtal.
Men att ungdomar ska pressas in i ett system där man ljuger för brödfödan är tydligen inget problem för våra nyliberala ledarskribenter. Bara man tjänar pengar är allt ok.
DN, SvD, Expressen, AB,  AB2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s