Köpa billigt från Kina dock inget (m)oraliskt problem

Benjamin Katzeff Silberstein på SvD:s ledarsida rivstartar sommarvikariatet med ”Dödens ideologi fortfarande rumsren” och avser förstås de många miljoner som dukade under i Sovjet, Kina och Kambodja under kommunismen. Han vill få fastslaget att dödandet var ideologiskt, och inte drivet av andra motiv, t ex brutal maktpolitik.
Den ideologiska upprördheten är dock inte större än Benjamin liksom resten av ledarskribenterna på SvD med största sannolikhet äger och inhandlar produkter tillverkade med billig arbetskraft i Kina, landet med ”Dödens ideologi”.
Huvudsyftet med artikeln är väl att lägga en skugga över alla vänsterideologier med ett ”guilt-by-association”-tänk.
Det känns dock lite svårt att frammana bilden av Gudrun Schyman och Lars Ohly som potentiella massmördare.
Det krävs lite mer precision för en seriös debatt.
Tillägg: Nu hänger Expressen på om kommunismen. Problemet är detsamma som hos SvD. Begreppet ”kommunismen” är alldeles för brett (det var till exempel det kommunistiska Vietnam som befriade Kambodja från de röda khmerernas skräckvälde) och nu utvidgar Expressen det i ett citat även till ”socialister” – står socialdemokrater i tur att få stå till svars? Och går vi vidare västerut anser numera många på högerkanten i USA att alla länder i Västeuropa är socialistiska.
Inte nog med det – i dessa kretsar anses liberaler vara av samma skrot och korn som socialister och kommunister. Häromdagen läste jag på Amazon om en bok som på allvar intellektuellt pläderade för att liberaler var demoner, baserat på en blandning av historiska fakta och bibelcitat.
De liberala och konservativa regeringarna i Europa orsakade miljontals människors död i tredje världen under kolonialtiden men det är vettlöst att kasta skulden på dagens kapitalister för det.
Återigen – det går inte att ursäkta eller förbise folkmorden i Kambodja, Ryssland eller Kina. Men det går inte heller att försåtligt skuldbelägga alla som vill ha ett mer jämlikt samhälle.

Annonser

3 reaktioner på ”Köpa billigt från Kina dock inget (m)oraliskt problem

 1. ”och avser förstås de många miljoner som dukade under i Sovjet, Kina och Kambodja under kommunismen. ”

  Inte bara. Det hon såklart åsyftar är hur acceptabelt det är att kalla sig kommunist, men inte nazist, trots att kommunisterna dessutom är fler, och mer av ett reelt hot.

 2. Ett mer eller ett mindre jämlikt samhälle?
  Detta är en filosofisk fråga
  Är vi egentligen lika eller jämlika?
  Kan vi alla spela basket eller fotboll på samma sätt?
  Om inte alla kan spela likadant så skall ingen kunna spela bättre.
  Är det sånt det går ut på?
  Och kan du inte förklara det så skall du inte heller hacka på dom som är smartare eller mer arbetsamma än andra. Det är så världen ser ut och allt annat är bara fantasier och trams.

 3. Svaret på frågan kräver väl ett mer nyanserat svar än vad som får plats här. Men för att gå ifrån det teoretiska – fundera över varför de länder som har minst ekonomiska klyftor (de skandinaviska länder och Kanada) oftast rankas högst i undersökningar som försöker mäta total livskvalitet (upplevd lycka, folkhälsa, utbildningsnivå etc).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s