Expressen och SvD ljuger om Juholts resa

Det är ett läskigt drev som går mot Juholt just nu. Det kanske kan bli ett lämpligt studieobjekt för framtida studier i journalistik.
Först hade vi Aftonbladet med sina ”anonyma källor” som dementeras av alla tillfrågade. Tidningen verkar nu helt ha tappat masken och satsar allt på Juholts avgång – kanske i samarbete med en falang inom s (den anonyma källan)?
Sedan har vi Expressens ”scoop” som nu refereras vidare av Svenska Dagbladet om resersättning från Riksdagen (se också här).
Där skriver man i rubrik, ingress och på första sidan att ”Juholt begärde ersättning för tio dagar, stannade bara i fyra”.
Trots att det långt nere i texten står att de tio dagarna innefattade också fyra resdagar – det är alltså tre hotellnätter som resan kortades med, inte sex, vilket man medvetet förtiger för alla som bara läser rubriker och ingresser.
Juholt fick ca 11.000, och summan man diskuterar rör sig alltså om ungefär 3.000 kr.
Expressen hänvisar till ”dokumenten” och om man bryr sig om att läsa dem så skriver Juholt att programmet erfarenhetsmässigt kan ändras. Programmet – det var att träffa den demokratiska oppositionen i Vitryssland, vilken inte är helt lätt att schemalägga. Att Juholt också träffade oppositionspersoner framgår av ”dokumenten, inklusive bilder.
Resan var alltså en bilresa till Vitryssland för att träffa demokratikämpar – inte direkt vad man förknippar med att leva loppan för skattebetalarnas pengar, vilket är bilden Expressen och nu också SvD vill framkalla. Går man igenom riksdagsmännens resor framstår nog Juholts resa till Vitryssland som exmplarisk vad det gäller ändamålet och blygsam vad det gäller kostnader.

Tillägg:
Nu hänger också Aftonbladet på, men resultatet blir det hela ännu mer framstår som en illvillig tidningsanka.
Att Juholt skulle vara skyldig pengar för att resan blev kortare kommenteras så här:
”Men Marianne Bjernbäck, chef för riksdagens ledamotsservice, är tveksam till om reseförskott måste betalas tillbaka bara för att resan blev kortare än tänkt:
– Det tror jag inte. Det var otydliga regler kring studieresorna, säger Bjernbäck till Aftonbladet.”
Varför körde Juholt bil – en resa på 108 mil från Stockholm? Jo, han hade med sig material till den demokratiska oppositionen. Denna osjälviska handling i demokratins namn löper han nu alltså gatlopp för i media. Om hans sambo var med på resan skulle hotellersättningen minskas med 25 procent, det rör sig alltså totalt om någon tusenlapp.
Varje riksdagsman får göra resor för 50.000 kr om året. Det är inte alla som använder förmånen till så behjärtansvärda ändamål- en del åker till Disneyland för att ”studera turism”.

Uppdatering 28/11. Nu ser jag att samma journalist på Expressen försöker samma trick igen om Juholts resa. Det finns tydligen inga hårda krav på sanningshalten i artiklar för journalister som vill göra karriär på Expressen.

Annonser

4 reaktioner på ”Expressen och SvD ljuger om Juholts resa

  1. Om det stämmer att han i annat sammanhang har refererat till denna resa som sin första semester resa med sin ”kulbo” ser det riktigt illa ut (fr. Exprssen: ”I en intervju med Cecilia Hagen den 22 maj”). Antar att hon då även bott i samma rum som honom gratis?!

    1. Vet flera borgerliga politiker som haft med sig sina sambos/makar till resor till främmande länder där dessa, enl uppgift (behöver inte stämma, men kan göra det) endast behövt betala hälften av vad resan egentligen kostade.Ska det bli någon som helst trovärighet i medias granskningar måste den breddas och omfatta fler personer/partier!
      Kanske behövs det en mängd regelförändringar? Men hur ska vi kunna veta det när vi inte får en opartisk granskning (vilket journalister trots allt är till för, men ofta glömmer i jakt på löpsedlar)?

  2. I näringslivet sparkar vi fifflare efter macx ett halv år om de dribblar med sina reseräkningar. Antingen är man ärlig eller oärlig, något mellanläge finns inte… Juholt tillhör fifflarnas stora skara, som alltid avslöjas förr eller senare.

    Om inte det egna FÖRTROENDEKAPITALET förvaltas på ett ärligt sätt. så är man snart uträknad och betraktad som en nolla ingen vill befatta sig med…

  3. Näringslivet? Ursäkta, men innan någon tar näringslivet på allvar vad det gäller etik och moral bör ni nog rensa upp bland bonusprogram och gyllene fallskärmar. Det är inte så stor skillnad mellan att nalla av aktieägarnas pengar och statens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s