Drevet som hotar demokratin

Bland det mest chockerande med Juholt-drevet är insikten av tidningarna faktiskt inte är intresserade av att gräva fram sanningen. Det gäller inte bara kvällstidningarna utan även de förment seriösa Dagens Nyheter och SvD. När det kommer fram bevis som stöder Juholts sak placeras det på undanskymd plats eller inte alls. Medan rykten och lösa påståenden lyfts fram i världskrigsrubriker. Ofta skapas de av tidningarna själva, man ringer runt till man hittar någon Juholt-kritisk sosse och förklarar att det brutit ut en storm mot Juholt. Man sätter medvetet felaktiga rubriker, som de om Vitryssland-resan.
Nu, när de ursprungliga anklagelserna om hyresfusk har krackelerat så är det tack vare uppmärksamma bloggare och inte tidningsjournalister. Även de nya anklagelserna från drevet, om bilersättning och resan till Vitryssland kommer visa sig vara ytterst tunna. Men detta kommer sannolikt avslöjas av bloggare, inte journalister. Pressen har abdikerat som sanningsjägare och har valt sida – Juholt ska bort, oavsett vad han gjort eller inte gjort.
Det får en att fundera på vem som egentligen styr här i landet och vem som drar i trådarna. När pressen inte fungerar i sin granskande roll – det vill säga vilja söka sanningen – är det en fara för demokratin. Media kan politiskt avrätta vem de vill när alla talar med samma röst.
Aftonbladet skryter idag över sin reporter Anette Holmqvist, vars slarviga faktakontroll gav ammunition för att starta drevet.
Lena Mellin på Aftonbladet verkar nu nästan fått kalla fötter av vilka följder Aftonbladets kampanj fått. Många kanske skulle säga krokodiltårar, men jag undrar om inte hon också inser att allt gått för långt, och kanske att AB utnyttjats av Juholts och socialdemokratins fiender i en ohelig allians.
En annan obehaglig aspekt av dramat är knivarna Juholt får i ryggen av dessa anonyma källor inom socialdemokratin. Om nu Juholt tvingas avgå utan rimliga skäl, det vill säga egentligen som en följd av kupp av en falang inom (s), och sanningen om det kommer fram – då lider partiet mångdubbelt större skada än vid något annat scenario. Det går inte att rösta på ett sådant parti. Se i så fall fram emot en massflykt till vänsterpartiet, lett av en kompetent Jonas Sjöstedt, som inte har belastningen av att kalla sig kommunist (Ohlys stora misstag).
Läs chefredaktören för tidningen Tiden, Daniel Suhonens inlägg på SvD Brännpunkt.
Se också t ex Expressen, SvD, DN, DN2, DN3
Mönsteråsbloggen, Jinge.se, svpol.se, Kent Persson(m), Röda Berget

Annonser

8 reaktioner på ”Drevet som hotar demokratin

 1. Hoppas verkligen att Sjöqvist tar över vänstern, vettig, trovärdig och begåvad!

  Ang Juholt så är han ett exempel på den typiske svenske poltikern. Agerar ej olagligt men är ute i gråzonen för att försöka sko sig ytterligare och ej nöjd med vad han får(extrema löner, tidiga pensioner, fallskärmar, sommarlov etc). Sedan ljuger han i media. Nä Juholt är typexemplet på en politiker som inte borde få finnas. Sedan att han accepterar alliansen skattesänkningar har inget med vänsterpoltik att göra utan visar bara på en maktgirighet och att han säljer ut sitt partis ideologi endast för att få leda landet. Han leder ett parti som nu snart är en spegelbild av moderaterna. RUT, ROT, jobbskatteavdraget, fastighetsskatt allt som moderaterna vill, vill nu även Juholt. USCH!!! Aldrig mer sossar vid makten! Dags att rösta på vänstern!!!

 2. u har rätt – sanningen grävs inte fram-
  Juholt har varit särbo – inte sambo.
  Alltså borde hans ”fästmö” inte ha något bidrag till sin hyra från riksdagen och inte Håkan heller.
  Att han benämnde henne särbo i mars framgår tydligt här:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/valberedningen-borde-fatt-veta_6048311.svd
  Det torde f.ö. inte vara någon tillgång att ha en särbo som är dömd för bedrägeri om man aspirerar på statsministerposten. Även om det är cyniskt att hänga ut särbon kommer det oundvikligen att ske på nytt och det skadar S. Det är ett av de banala skälen till att jag tror att Juholt inte blir aktuell som statsministerkandidat 2014.

 3. Visst f-n är det kampanjjournalistik – åtminstone från de tidningar som driver på hårdast, t ex Aftonbladet – och den är av ett slag som snabbt tappar markkontakten. Precis som det var med rubrikstormandet om kungen i våras, utan jämförelser i övrigt, men lika substanslöst. Lena Mellin visade redan under och efter valet förra året vad hon gick för, vem som helst som kan läsa innantill inser att hon är högermittfältare och att idolen länge hetat Maud Olofsson.

  Det här sorgliga drevet visar foxifieringen av svensk mainstreammedia, och det är desto mera förödande eftersom tidningar och tv på senare år till stor del gett upp rollen som arenor för verklig, kvalificerad och hederlig debatt.

 4. Den största tabben Juholt gjorde var att han tog aftonbladets avslöjande som sanning. Juholt hade inte brutit mot riksdagens regler, möjligen retade hans förmåner viktiga väljargrupper. En statsministerkandidat måste agera på fakta så länge det finns fakta att tillgå. Nu lade Juholt sig platt för media och detta visar på en olämplighet att leda landet. Vad gör rörelsen om Facebookgruppen ”Vi som vill något annat” belägrar sossarnas partihögkvarter på Sveavägen? Media är än så länge stora påverkare, men hur hanterar rörelsen våra nya media och allt de kan skapa? Om de som sett sin karriär stoppas/bromsas vill ha kaos då finns allt för många medel. Därför måste Juholt se till fakta och inte lägga sig platt för uppgifter i media.

  Egentligen är inte Juholt är inte sossarnas största problem. Deras största problem är att Mona Sahlin valdes på ett sätt som gjorde att hon inte uppfattades som en legitim sosseledare. Om inte valprocessen lagt sig för media som krävde en kvinna, så hade Mona kunnat uppfattas som en legitim ledare. Nu ansåg många att hon kvoterats fram till sin position. Detta fick många naturliga statsministerkandidater att lämna sosserörelsen och när Mona meddelade att hon skulle avgå fanns få kandidater att välja bland. De valde Juholt, undrar hur mycket detta kostat dem? Men eftersom Mona inte uppfattades som legitim och de som tidigare ansågs vara lämpliga lämnat sosseskutan, så kommer varken Juholt eller eventuella efterädare i närtid att uppfattas som legitima.

  Det vi nu ser kanske inte är direkta fel hos Juholt som kritiseras. Det är troligen så att nödvändiga besparingar inom rörelsen gör att det kommer att pågå maktkamper i det fördolda under lång tid. Förr var sossarna ett parti som hade plats för varje lycksökare som ville fram till köttgrytorna enda kravet var partibok. Så är det inte längre. Nu kommer vi att få uppleva hur media tipsas om delikata uppgifter om någon pamp. Media kommer då att låta pampen löpa gatlopp en kort tid och under denna tid väntar karriäristerna och lycksökarna i vassen likt hungriga hundar i hopp om att de och deras vänner ska lyckas ta över några positioner vid köttgrytorna som en direkt följd av mediadrevet. Om (s) skall överleva som stort parti måste de göra sig av med lycksökarna och stå pall för mediastormar. Först när lycksökarna är borta från partiet kommer de att ha en chans att få en riktig partiledare. Undrar om det kan ske…

 5. Jag håller helt med om att Juholts största och kanske enda misstag har varit att be om ursäkt för mycket. Det tyder ju också på att han verkligen varit omedveten om regelverket (som inte fanns) eller praxis (som knappast heller fanns).
  Men bortsett från det misstaget tycker han varit ganska tuff under stormen. Att leverera som han gjorde i partiledardebatten var imponerande under omständigheterna. Sedan vet jag ju inte om han är den bästa kaptenen på den oroliga skutan som partiet framstår som.
  Själv tror jag det kanske allvarligaste problemet för (s) är det enorma underläget i media och opinionsbildning, vilket blev väldigt tydligt under veckan. Att kunna dela information med nya media är en sak, men när infomationen selekteras av traditionella media, som fortfarande är det enda som når många över, säg 60-års åldern, är det problematiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s