När blev 43 procent en majoritet?

Ingress i Aftonbladet:

”Majoriteten av de socialdemokratiska väljarna vill att Håkan Juholt ska avgå som partiledare.”

Underlaget i texten: ”På frågan om Håkan Juholt bör avgå har 43 procent svarat ”ja”, 37 procent ”nej”, och 20 procent ”vet ej”.”

När blev 43 procent en majoritet?

Det är bara det senaste exemplet på hur media vinklar sanningen i kampanjen mot Juholt. Och hur ska opinionen stå emot alla rubriker och löpsedlar som först utpekar Juholt som den största fifflaren i Sverige, för att sedan, när fakta inte visar sig hålla, slå över till obestämda anklagelser om allt möjligt. Nu hoppas drevmakarna att drevet ska bli självuppfyllande. Eftersom Juholts siffror sjunker ska han avgå, utan sakskäl.

Det var tydligen stora krafter som sattes i rörelse när Juholt sade att han ville ompröva privatiseringar och bolagiseringar som inte fungerat.

Eller så är det bara en osmaklig soppa av ett oseriöst drev, skapat av Aftonbladet på obefintliga grunder, uppblåst av en chefredaktör som söker parera sjunkande siffror för papperstidningen med braskande webbrubriker. Den borgerliga pressen hänger naturligtvis på, och som gamar kring ett skadat byte kommer interna knivhuggare från högergrupper inom S fram. Misstänker också att det finns ett visst Stockholmsförakt från eliten mot någon som talar dialekt och har en folklig framtoning.

Vilket sorgligt skådespel, och vilket nederlag för hela Sveriges demokrati.

Faller Juholt är det bara att inse att S aldrig kommer kunna vinna ett val med dagens förutsättningar. Att ha ett motståndarläger som har regeringsmakten, som har den ekonomiska makten på sin sida (näringslivet) och dessutom behärskar media som kan framkalla drev och tvinga bort partiledare, blir för mycket.

Förhoppningsvis härdar Håkan Juholt ut och kan fortsätta att sopa golvet med Reinfeldt i riksdagsdebatter. För vem kan annars göra det  inom S?

Expressen

Annonser

En reaktion på ”När blev 43 procent en majoritet?

  1. Självklart skall Juholt stanna kvar som partiledare tills kongressen säger något annat. Brommajournalisterna har inget mandat att avsätta eller utse partiledare i Socialdemokraterna, det är medlemmarnas ansvar. Och så skall det förbli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s