SCB:s katastrofsiffror för Alliansen

”Ett otroligt styrkebesked för Reinfeldt” skriver Lena Mellin i AB om SCB.s väljarundersökning. Men hon ropade nog hej för tidigt. Om man studerar siffrorna ser man att Alliansen – trots exceptionellt gynnsamma omständigheter inte lyckas nå egen majoritet. Faktum är att det till och med skulle bli maktskifte.
Sittande regeringar brukar gynnas av yttre kriser och att Sverige klarat sig bra (hittills) under Euro-krisen har sannolikt gett Alliansen tillfälligt några extra procent i opinionsundersökningen.

Socialdemokraternas siffror är på en konstlat låg nivå. Det värsta drevet i svensk presshistoria, knivar i ryggen och möjligen en betald konspiration (nog luktar det lite Primegate om vissa inslag) är naturligtvis orsaken till tappet. Att påstå att det handlar om brist på intressanta politiska budskap och inte låtsats om att drevet förekommit, som Lena Mellin och Aftonbladets ledarsida gör, är inte bara snömos utan snudd på intellektuell ohederlighet.

Det mest sannolika är s segar sig upp igen på siffrorna man hade innan Aftonbladets hets startade, det vill säga runt 34 procent. Knappast ens Aftonbladet och Expressen har uthålligheten att hålla på med personförföljelse i de tusen dagar som återstår innan valet.
Korrigerar vi för faktorerna ovan så är det Alliansen som ligger i underläge.
AB Expressen AB2 AB3 Jinge.se Expressen2 AB4

Annonser

6 reaktioner på ”SCB:s katastrofsiffror för Alliansen

 1. Vilken analysförmåga! Är du tonåring, utan större erfarenhet? Det finns inget rödgrönt samarbete. Det tog slut efter valet, och är begravt av alla inblandade, förutom hos journalister som vill hålla lite liv i debatten. Alliansen har ca 45% utan KD, som ligger på gränsen och som har fått stödröster i riktiga val för att nå över 4% spärren. Sossarna kommer därefter med ca 28%. Hur får du det till att alliansen får katastrofsiffror. Reinfeldt och Borg har ett stort förtroendekapital även hos vänstermänniskor, som ser Juholt och Waidelich som betydligt svagare alternativ. Om du slutar med tunnelseendet och öppnar ögonen så kommer du inse att media även bevakar de borgerliga lika hårt, även om fokus just nu ligger på Juholt, som faktiskt får skylla sig själv, med alla otaliga idiotiska uttalanden som kommer från hans mun. Journalisterna har rena julafton varje vecka.

  Sossarnas problem är att det blir allt färre som tar dom på allvar. Juholt måste avgå. En ny partiledare som inte gör bort sig stup i kvarten, och som kan prata politik utan pajaskonster har möjlighet att lyfta partiet. En partiledare som känns statsmannamässig. Sedan behövs en tung ekonom som talesman i pengafrågorna. Skiftet måste ske nu.
  Tyvärr tror jag att Juholt kämpar mest för sin feta lön och inget annat.

  1. Nej, jag är ingen tonåring – jag kan till och med diskutera utan att dela ut förolämpningar.
   MIn rubrik var en ironi över alla ”katastrofrubriker” som klistras på s.
   Men jag vidhåller att det är svaga siffror för alliansen givet förutsättningarna. Räknar man bort Sverigedemokraterna är skillnaden mellan blocken bara 3,8 procent. Oppositionen ledde med 19 procent över Alliansen 2007, men förlorade ändå valet.
   Nej, pressen ligger inte på de borgerliga lika hårt. Drevet mot Juholt kan vara det hårdaste någonsin. (http://www.dn.se/nyheter/politik/journalisterna-hugger-pa-allt)
   Vad han än gör eller säger tolkas avsiktligt negativt för att skapa rubriker.
   Reinfeldt och Borg är kompetenta och har förtroende hos många, men deras grundideologi om den så kallade arbetslinjen är hård och omänsklig – ovärdig ett välfärdssamhälle.
   Juholt har en uppfriskande tydlig ideologi, är en lysande debattör och har visat sig vara av hårt virke när det blåser. Vad det gäller den ekonomiska talesmannen så hade jag väl trott mer på Östros eller Nuder, men har sett för lite av Waidelich för att ha en uppfattning.

 2. Något som sossarna glömmer bort är att de är under attack från Mp och kommunisterna.
  De senare kommer även byta partiledare som förmodligen heter Jonas Sjöstedt.
  Denne kommer ta röster från sossarna så tiden när de fick 35-45 % är över.

  Vidare förstår inte sossarna varför Juholt är så illa omtyckt.
  Det handlar om vad engelsmännen kallar ”The moral dimension”

  Att Juholt ofta uttalar sig klumpigt (snällt sagt) är inte medias fel utan hans eget.

 3. Jonas Sjöstedt kommer nog att att ta en del väljare från flera partier, där håller jag med. Men säkert ligger 35 procent fortfarande inom räckhåll för s – de hade ju 34 före drevet.
  ”The moral dimension” – det är väl självklart att folk påverkas av löpsedlar som ”Så fuskade Juholt med bidraget till sin bostad” eller ”Lögnerna som kan fälla Juholt”. Se ett axplock här: https://sherwoodforrest.wordpress.com/2011/11/01/aftonbladets-falska-drev-pa-tapeten-igen/
  Det är ju detta som är det obehagliga – borgerliga media begår ett karaktärsmord på den socialdemokratiska partiledaren. Men det är ju inget nytt. Taktiken fungerade mot Mona Sahlin. http://www.dn.se/debatt/starkt-negativ-rapportering-om-mona-sahlin-i-expressen.

 4. Som sagt ni sossar har inte fattat vad det handlar om.

  Att Juholt själv inte reagerar på att han får full ersättning för hela hyran trots hans sambo/kulbo eller vad han nu kallar henne bor däri ligger felet.
  Det var nästan komiskt att se och höra olika företrädare för sossarna gå ut i media och säga att de avvaktar förundersökningen.
  Det var inte det som saken gällde hos allmänheten.
  Politikerföraktet når nya höjder när allmänheten ser de orimliga förmånerna som riksdagsledamöterna har och i Juholt har de fått ett ansikte.
  Visst många borgerliga har gjort samma sak men de aspirerar inte på att leda Sverige.

  Att sossarna skulle kunna få 35% måste betecknas som ett önsketänkande då partiet inte är enat i hur deras politik ska utformas.
  Högersossarna gillar inte Juholt och Juholt kan inte lita på någon (svårt när man själv satt kniven i ryggen på sin företrädare).
  Rosornas krig är knappast över

  1. Att politiker har en del orimliga förmåner och att Juholt få klä skott för det är säkert sant. Men den rimliga kritiken gick överstyr och drevet började handla om något annat.
   Att sossarna kan nå 35 procent tror jag inte alls är något önsketänkande. Oavsett Juholt finns det ett stöd för deras politik i folkdjupet.
   Jag tror till exempel att väldigt många upprörs av artiklar som denna:
   http://gt.expressen.se/nyheter/1.2645149/magnus-ar-forlamad-far-inte-sjukersattning
   Jag tror också att väldigt många tycker att el-marknaden blivit ett misslyckande, att de sönderbolagiserade järnvägarna fungerar dåligt och att det är fel med riskkapitalbolag inom vård och skolor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s