Benke känner sig ensam på högerkanten

Bengt Olsson ifrågasätter varför kulturmänniskor oftast är vänster och kliver väl därmed ur garderoben som höger.
En enkel anledning är att kulturarbetare ofta är sensibla och därmed mer empatiska. Många är dessutom bildade och intresserade av samhällsfrågor. De går inte på de nya moderaternas historieförfalskning utan vet hur det gick till när framförallt vänstern och arbetarrörelsen förvandlade Sverige till ett anständigt samhälle. Socialliberalism kunde vara en acceptabel ståndpunkt för många kulturarbetare, men tyvärr verkar den åskådningen utdöd bland dagens allianspartier.
Högerns ”affärside” – för att använda ett förfärligt nyspråk – är egoism och materialism, vänsterns är empati och solidaritet. Så enkelt är det. Det är därför moderater tycker det är en bra idé att ta pengar från sjuka för att sänka skatterna medan vänstern tycker det är en dålig idé.
Ohlsson kritiserar rutinmässiga vänsterståndpunkter som att stödja palestinerna mot Israel. Men han faller ju i samma fälla själv, fast omvänt.
Den research han presenterar om sexdagars kriget är på grundskolenivå och det är ju knappast sexdagars kriget som står i fokus för kritiken utan hur palestinierna behandlas idag av israelerna. Bara för han själv inte visste något om bakggrunden när han kollade i uppslagsboken, betyder inte att andra är okunniga eller dåligt belästa. Han är slarvig med fakta också: ”Så Israel slog tillbaka. Och slog tillbaka ordentligt.” Israel slog inte tillbaka – Israel slog till först.
Exemplet om kritiken mot USA för dödsstraff och lågt valdeltagande är bara förvirrat. Skulle den minska om vi tog reda på de historiska förutsättningarna?
”Jag tycker om att sätta fingret på sånt här och skriva om det. Helt enkelt eftersom få andra gör det.” Visst – men lite kunskaper kan man begära i en kulturdebatt.
Det vore kanske bra om han tog sitt eget råd att sätta sig in i frågor innan man skapar sig en åsikt och började läsa på lite om de grundläggande ideologierna. Som det nu är låter han som en bitter representant för KD-klyschan ”Verklighetens folk”.

PS – Johan Ingerö försöker utvidga debatten till att gälla ”godhetsmyter”. Men kan väl bara säga att det blir lika svårt för högern att vinna den matchen som det var att försöka förfalska historien. Egoism och godhet går inte så bra ihop.

Annonser

3 reaktioner på ”Benke känner sig ensam på högerkanten

  1. Vänstern=solidaritet och empati? För mig har vänstern alltid betytt skoningslös fördömning och förakt av alla som inte tänker rött. Det skapar inte fler väljare.

  2. Vänster-media-söder-människor mer sensibla och empatiska……..?
    Snarare mer aggresiva, obalanserade och konforma.
    Det baserar jag på mina och andras erfarenheter av dito personer.

  3. Jaha? Och mina erfarenheter är tvärt om. Liberaler är konforma. Högerpopulister är obalanserade och aggressiva. Vänstersympatisörer är individualistiska, empatiska och öppensinnade. Men visst ser man allting ur sitt eget perspektiv, ingen av oss har en helhetsblick.

    Bättre då att diskutera politiken. Och där tror jag att högern får mycket svårt att hävda en empatisk, varm, solidarisk, kulturvänlig, fredlig etc. politik. De gnäller över vänsterns hegemoni på dessa fält, men de har själva aldrig ens försökt ta över dem. Och det har säkert sina skäl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s