AB vann, demokratin förlorade

Så kastade Håkan Juholt in handduken efter ett vedervärdigt drev och en offentlig personförföljelse utan dess like.
Det allvarligaste i den här häxprocessen är den demokratiska aspekten.
Dels handlar det om medias roll – länder där all media stöder makthavarna brukar vi inte se som fullvärdiga demokratier. Vi pratar om ett Berlusconi-samhälle eller Putin-land. Nu är Sverige snart där.
Att den borgerliga pressen hejar på alla drev mot oppositionen är inte förvånansvärt, men nyckelrollen i det här mörka kapitlet i den politiska historien har Aftonbladet.
Att LO sålde ut tidningen till Schiebstedt är förmodligen bland de största misstagen i arbetarrörelsens historia.
Låt oss se hur det började.

Aftonbladet och Jan Helin

I höstas meddelades det att Aftonbladet ska minska sina kostnader med omkring 100 miljoner kronor. Mellan 65 och 85 tjänster försvinner, majoriteten av dem på redaktionen.
Samtidigt bestämde man sig för att Aftonbladet i första hand vara ska en nättidning.
För Aftonbladet var det naturligtvis jackpot när Juholts hyresepisod inträffade veckan efter man förklarat att nu var det nätet som gällde. Hetsrubrikerna mot Juholt blev rena kassakon i ett pressat ekonomiskt läge.

Drevet ledde till att spjällen öppnades och motståndare till Juholt inom partiet vädrade morgonluft. De som inte respekterade den demokratiska processen inom socialdemokratin hittade samarbetspartners inom pressen. Högt uppsatta hemliga källor matade journalister med förtal om Juholt som tacksamt togs emot utan källkritik.
”Hoppas Juholt avgår” råkade Jan helin säga när bandspelaren var på.


När Juholt inte avgick eftersom det visade sig att drevet inte byggde på någon saklig grund verkade det som det blev än mer personligt för ledningen på Aftonbladet. Smutskastningen fortsatte, alla uttalanden från Juholt vinklades avsiktligt negativt, misstag förstorades till enorma proportioner. Nu skulle drevet i sig bli anledningen till Juholt skulle gå eftersom han inte fick en syl i vädret att tala politik. Det första drevet lyckades inte, men man hade lyckats begå ett karaktärsmord.
Listor gjordes med alla Juholt misstag, vilket känns parodiskt eftersom man skulle kunna göra en gigantisk lista med felaktiga påståenden om Juholt från pressen.

Att Aftonbladet var ute efter Juholt bekräftades under ”Kvällspressdagen” på Operaterassen där Jan Helin var frustrerad över att Juholt ännu inte avgått:
”– Jag vet inte om vi måste skriva stopp och säga ”okej, nu räcker det”, men vi kan inte sluta rapportera om det här. Det kommer inte att ske, men kan inte någon please hjälpa den här människan, för vi kan inte hålla på och skriva det uppenbara längre.
Han sa också:
”Att Sveriges statsbärande parti faller ihop och har en partiledare som uppenbarligen inte klarar att dra ett rakt streck, hålla en rak linje, är en mycket bättre historia än att dag ut och dag in försöka beskriva att Alliansen är visionslösa.”
Aftonbladet har inte bara skrivit om den ”intressanta historien”. Man har aktivt försökt skapa den.
Att Helin är mer av en försäljare av klick än en ansvarstagande redaktör för Sveriges största tidning vore inte så allvarligt om den det borgerliga övertaget i media inte vore så massivt. Då kommer vi till Lena Mellins märkliga roll. Att hon sällan visar några vänstersympatier i sina artiklar brukar försvaras med att hon ska vara en oberoende kommentator som inte ska ta ställning. Den rollen kastade hon av sig igår när hon skrev att ”Partistyrelsen måste ta sitt ansvar” och försökte påverka dem att avskeda Juholt. Att en stor majoritet av partidistrikten stödde Juholt var inte väsentligt.
Nu har det alltså skett en kraftmätning där media tvingar en demokratisk folkrörelse på knä och tvingar bort en ordförande som valts i demokratisk ordning.
Fler andra politiska kommentatorer har skämt ut sig. Exempelvis K G Bergström i Expressen trodde man ju mer om än att spotta ut hat.

Förrädarna
Det andra allvarliga inslaget ur demokratisk synpunkt är krypskyttarna och knivhuggarna. Vilka är de högt uppsatta källor inom s som medvetet medverkat till att sänka socialdemokraternas opinionssiffror genom att läcka till pressen eller fabricera affärer? De som inte respekterat partikongressens val av ordförande utan försökt avsätta honom med icke-demokratiska metoder? Hur ska dessa kunna få någon respekt eller något framtida förtroende i en rörelse de varit beredda att skada för att nå maktpositioner?

Efterträdaren
Vem ska nu dominera riksdagsdebatterna och klå Reinfeldt i en debatt? Superviktiga egenskaper som Juholt hade. Ska vi få en högersosse utan karisma med oklara åsikter? Nu ökar risken att s verkligen blir ett 25 procents parti. Jag förutspår strömhopp till Jonas Sjöstedt och Miljöpartiet.

Lobbyister?
Juholts tal om att ompröva utförsäljningar har utmanat stora intressen. Efter avslöjandet att näringslivet betalat miljonbelopp till PR-byrån Prime för att vrida s till höger blir man inte förvånad över någonting. Och nog har vissa inslag i den här soppan påmint om en planerad kampanj.

Nu smäller champagnekorkarna hos Aftonbladet, konspiratörer och kanske betalda lobbyister.
Det är för sorgligt.

AB DNSvD SR P1, AB2 AB3 AB4 SvD2 DN2, GP, DN3, DN4, Expressen SvD3, SvD4, DN5, SvD5, DN6, DN7, AB5 AB6 Newsmill

Annonser

13 reaktioner på ”AB vann, demokratin förlorade

 1. Visst har demokratin tappat fotfästet i och med detta tragiska förlopp.
  Inte ens borgerligheten kan ju i själen applådera vår färd mot enpartipolitik.

 2. Tack för skarp analys!

  Jag vill lägga till att jag tror att det finns ett psykologiskt perspektv på det som skett, ett primitivt, kollektivt ”mord”. Journalistkåren, med några få undantag, har drabbats av en intellektuell härdsmälta, där en instinkt tagit över deras beteende. Det som skett kan bara liknas vid en rituellt slakt.

  Igår sa Lena Mellin att det krävs ett ”symboliskt offer”, nämligen att Juholt måste avgå. Närmare än så att uttrycka att syndabocken måste offras går väl inte att komma!

 3. En mycket klartänkt analys av händelserna. Speciellt stycket om demokratirespekten inom partiet (att media numer med vissa undantag är ”förlorat land” för arbetarrörelsen har stått klart sedan länge!)
  Men att vissa inom VU och vissa partidistrikt inte respekterar fattade kongressbeslut – ja, jag kan inte i ord formulera hur illa det är. Är man medlem i ett parti stöder man dess politik och dess ledare. Punkt.
  Kritik framför man där det finns utrymme för detta; inte i media.

 4. Mycket bra skrivet, både vad gäller Aftonbladet med Lena M och Jan Helin och deras roll i detta mediadrev som förekommit. Men även internt inom S (VU) bör en utrensning ske, det har väl klart framgått vid flera tillfällen var den starkaste oroshärden finns där! Hoppas S-ledningen ser detta och plockar bort vederbörande, så kanske lugnet kan återställas och nya ledaren få lite arbetsro, vilket inte Håkan J fått.

 5. Hur media har vägrat ens försöka förstå det ideologiska, visar hur lågt det politiska samtalet sjunkit i Sverige. Din analys av försäljningssiffrornas tyranni är hemsk att läsa, och säkert ganska nära sanningen. Mitt gamla hemland (bor sedan 23 år i Norge) sjunker ner i tabloidgyttjan, all gammal klokhet och eftertanke spolas ner i kortsiktighetens jakt på profit och rampljus. Alliansen har nu segrat, Juholt kom till korta, han var för naiv och ärlig. Lider av att pressen kallar honom ”Ljugholt”, har inte sett en ärligare politiker i Sverige på många år…

 6. Så fort en sosse eller vänsterpolitker gör en blunder så startar media (bla Expressen och Aftonbladet) ett mediadrev och jagar dem som jägare på amfetamin (Mona Sahlin får fortfarande kängor från borgare om toblerone).

  Men när moderaterna t ex historieförfalskar eller när deras utrikesminister misstänkts för att ha varit en del i ett maskineri som mördat mängder av människor så lägger sig media sig platt på mage (Tänk t ex vad bortgångne Unkels taxiresor tystades ned). Sedan gnälla på Juholt, det är till att kasta sten i ett glashus.
  Får se hur lång tid det tar för Aftonbladets Helin och Melin att leta fram en 20 år gammal obetald p-bot för Vänsterpartiets nuvarande partiledare så kan de starta ett mediedrev mot honom också.

 7. Mycket bra sammanfattat. Däremot håller jag inte med dig om att det är Aftonbladets fel. Aftonbladet var pådrivare, absolut. Däremot har Aftonbladet nära på noll i förtroende hos allmänheten, folk vet att man ska läsa mellan raderna, folk vet att de tenderar att skapa nyheter. Vad som är unikt i den här situationen är att stora respekterade morgontidningar hakade på i hetsjakten. Det gav drevet en helt annan legitimitet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s