Nya sjukbedömningen en svart fars

Nu ska arbetsförmågan bedömas på ett ”rättssäkert sätt” enligt ett byråkratiskt protokoll. Kafka-liknande regler ska hindra att någon kommer undan med sjukersättning i onödan.

Nu väntar vi i rättvisans och sifferrexercisens namn att bedömningen kompletteras med en procentsats om hur stor chansen är att få det arbete man teoretiskt ska klara.

Om det finns ett jobb som en svårt sjuk kan klara av liggande – som Försäkringskassan ansåg i det absurda fallet som togs upp i Agenda i går – hur stor procents chans har den sökande att få det? Om chansen att få jobbet är mindre än exempelvis 5 procent, dömer man alltså med 95 procents sannolikhet den skadade personen till fattigdom och socialbidrag, med bland annat tvångsförsäljning av bostaden som följd.

Eftersom den skadade inte kan söka några andra jobb än ett minimalt utbud så har han eller hon ett horribelt svårt utgångsläge jämfört med en frisk person. Var ligger rättssäkerheten i det?

Reinfeldts skräckvälde – management by fear – det vill säga rädslan för att stå utan skydd om man blir sjuk eller arbetslös – cementeras.

Tillägg: Ser just nu på reprisen på socialdepartementets öppna utfrågning om bidragsfusk från 23/2. Det visar sig att av 20.000 anmälda fall som övernitiska myndigheter anser bör undersökas, leder bara 0,8 procent till att någon anses skyldig.
Myndigheterna själva uppskattar ”fusket” till mellan 1-6 procent, varav bara en tredjedel är medvetet fusk, resten är misstag från myndigheter eller individerna. Totalt alltså mellan 0,3-2 procent – en minimal siffra.
När ska hetsjakten på oskyldiga människor som råkat illa ut återgå till rimliga proportioner?
Se också: LO-tidningenExpressen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s