Posten struntar i samhällsuppdraget – nu är det officiellt

I dagens SvD får vi ett klockrent exempel på varför viktiga samhällsfunktioner inte ska drivas som bolag. När de forna statliga verken blir bolagiserade hamnar samhällsnyttan genast i bakgrunden. Nu är det Postens produktionschef Peter Brännström, som svarar på kritiken som riktats mot honom för att han gett en reprimand till en brevbärare som skrivit en kritisk debattartikel.

Så här skriver Brännström:

”–I andra företag hade man säkert blivit avskedad om man hade riskerat affärerna för företaget. Det finns en ovana i Posten att se det som man enbart utför en samhällsgärning, men våra intäkter kommer från våra kunder.”

Att se postutdelning som en samhällsgärning är alltså en ovana. Nu glömmer Brännström, precis som Vattenfalls ledning gjorde, vem som är hans husbonde. Det är svenska folket, som är hans uppdragsgivare och ägare av Posten. Att uppdraget utförs i bolagsform är bara en driftsform.

Eftersom Postens ledning inte har klart för sig vilka prioriteringar som gäller är det snarare de som bör få en reprimand eller bytas ut. Fast ännu bättre vore att lösa upp fusionen med den danska posten, sedan lösa upp aktiebolaget, som uppenbarligen är en driftsform som är skadlig för samhällsnyttan, och återgå till ett statligt verk. Ni vet, som det var på den tiden då vi hade världens bästa Post.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s