Falsk bild av historien i DN

Historieförfalskning verkar vara på modet. Det är intressant att man i debatten numera ofta försöker framställa de tidiga liberalerna som vänner till de fattiga.

I DN idag beskrivs den skärpta fattiglagen i England 1834, som drevs igenom av den liberala Whig-regeringen, som ett socialt framsteg. I själva verket var det tvärtom – lagstiftarnas avsikt var att den enda hjälpen till fattiga skulle ges inom fattighusen (workhouses) som skulle göras så avskräckande som möjligt. Priset för att få hjälp i fattighuset var att ge upp sin identitet, självkänsla och sin familj. De intagna familjerna kläddes i fångliknande uniformer, män och kvinnor skildes åt, och hårdast av allt – barn från två års ålder skildes från föräldrarna. Utan föräldrarnas godkännande kunde de från sex-sjuårs-åldern säljas som ”lärlingar” till textilindustrin eller kolgruvorna. Tillvaron i fattighuset var som i ett fängelse med monotona, gärna förnedrande arbetsuppgifter, typ krossa sten eller dra runt ett kvarnhjul.  Avsikten var bokstavligen att skräcken för fattighuset skulle föras vidare från far till son.

Lagförslaget var inspirerad av nationalekonomerna – denna tid var deras politiska genombrott –  som ansåg att all hjälp till fattiga var skadligt för arbetsmoralen. De liberala whigs fick igenom lagen i underhuset, men de konservativa lorderna i överhuset ansåg att lagen var alldeles för grym och omänsklig, och kompromissen blev att ”outdoor relief” – bistånd utan tvång att skriva in sig på fattighuset, –skulle fortfarande vara tillåtet i vissa fall, men fattighusen förvandlades till de fängelselika byggnader som i folkmun döptes till ”bastiljer.” Sexhundra sådana byggdes på kort tid, från mindre storlekar som rymde några hundra fattiga, ända upp till monsterbyggnader som fattighuset i Liverpool som kunde hysa uppåt 5.000 intagna.

Det är vanligt att man försöker försköna de tidiga liberalernas insatser för de fattiga i England i industrialismen barndom, men sanningen är att det är en skamlig historia. Det är för övrigt här man hittar de ideologiska spåren till dagens nyliberala ”arbetslinje”, där man försöker straffa bort arbetslöshet och sjukfrånvaro.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s