Nej, Assar Lindbäck har haft fel i 30 år

”Assar Lindbäck har haft rätt i 50 år” är rubriken i en ledartikel idag i SvD som propagerar för marknadshyror med bakgrunden av Boverkets kontroversiella rapport.

Assar Lindbäck har en speciell status hos marknadstroende nyliberaler eftersom han en gång i tiden varit socialdemokrat.

Faktum är att det var en lärobok i nationalekonomi författad av Assar Lindbäck på 80-talet som gav mig insikten om hur ovetenskaplig nationalekonomi är, och på vilken lös grund den står. Bland annat skrev Assar Lindbäck att arbetsmarknaden är som vilken annan marknad som helst, och att det var det ekonomiska incitamentet som var människornas drivkraft på denna marknad.

Min omedelbara tanke var – var det det ekonomiska incitamentet som var huvudorsaken till att Assar Lindbäck blev professor i nationalekonomi – eller annorlunda uttryckt – hade han valt att bli bilförsäljare om lönen var högre?  Självklart är människors motiv bakom yrkesvalet mycket mer komplexa än bara vad man får i lönekuvertet. Det är bara ett exempel på hur nationalekonomi bygger på grovt förenklade antaganden som inte duger att beskriva komplicerade mänskliga beteenden. Det är en vetenskap som stått stilla sedan 1800-talet, då marknaden sågs i ett nästan religiöst ljus.

På SvD:s ledarredaktion är man troende. Släpp bara rodret och låt skutan driva så kommer marknaden att ordna allt till det bästa – också bostäder till alla.  Att hyrorna i Stockholm skulle öka med 70 procent och staten tvingas bygga ”social housings” – ungefär som ”The projects” i ”The Wire” – för alla de som inte klarar kreditkraven, är inget som bekymrar.

Till de tidigare nyliberala stridsropen ”Lägre löner!” och ”Mindre trygghet!” kan vi nu lägga: ”Högre hyror!”

Annonser

3 reaktioner på ”Nej, Assar Lindbäck har haft fel i 30 år

  1. Nationalekonomi är ”samhällsvetenskapens kavalleri” menade Gunnar Myrdal. Men precis som kavalleriet är ett föråldrat vapenslag har nationalekonomi inte mycket att tillföra samhällsvetenskaperna längre. Gunnar Myrdal hade aldrig några högre tankar om Assar Lindbeck om man ska tro skvaller från familjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s