Nyliberala fiaskon överallt

Det nyliberala samhällsbyget med avregleringar, privatiseringar och bolagisering av verksamhet som fortfarande är statlig, börjar nu visa tecken på att krackelera. Nästan dagligen är det något i nyhetsflödet.

Som Jan Guillou skrev i Aftonbladet 17 november:

Att järnvägs­rälsen inte underhålls vid Sveriges mest belastade station i Stockholm beror på privatiseringar, för att ta ett exempel i smått. Vinst är viktigare än passagerares säkerhet.

Att säkerhetskontrollanterna var anställda av samma bolag som skötte underhållet ansåg inte SJ var något problem, till skillnad från vad man tyckte i England, där systemet avskaffades efter en svår tågolycka.

I går avslöjades i TV4 att Luftfartsverket, ett så kallat affärsverk, hemligstämplat brister i säkerheten – av konkurrensskäl. Konflikten mellan allmännytta och vinstintresse kan väl knappast bli tydligare? Inte ens tillsynsmyndigheten har fått rapporten.

Idag hittar vi följande i DN:

I en artikel på sid 10 i papperstidningen under vinjetten ”Inför EU-valet” kan man läsa följa intressanta stycke:

En annan fråga på jobbområdet som har hög prioritet för S är följderna av den inre marknaden, att exempelvis byggjobbare och lastbilschaufförer kommer till Sverige och arbetar för löner långt under den svenska nivån. Frågan är stor inom facket och anses ha bidragit till att många manliga LO-medlemmar lämnat Socialdemokraterna till förmån för Sverigedemokraterna.

Lönedumpning på grund av EU:s inre marknad kan alltså vara en förklaring till ökad främlingsfientlighet, i förlängningen ett hot mot demokratin och vårt parlamentariska system som kan lamslås av ett stort extremistparti.

På debattsidan anar man paniken som utlösts av kritiken mot New Public Management som framförts av bland annat Stefan Lövfén och tidigare Daniel Suhonens tankesmedja som ville avskaffa systemet helt och hållet. Det är det här systemet som ligger bakom många absurda inslag i vården – som att diagnoser sätts efter ersättningsgrad eller att vårdgivare hellre tar emot många lättbehandlade patienter än de med svåra sjukdomar – bara för att ta några exempel. Men det är också grunden för företagen som tjänar pengar på vård och skola – med andra ord ligger det enorma ekonomiska intressen i vågskålen.

Som på beställning – eller förmodligen på beställning – levereras moteld i form av en debattartikel undertecknad av Klas Eklund, samt Steven Kelman, ”professor i New Public Management”. Det skulle vara väldigt intressant att få reda på herrarnas artikelarvode och uppdragsgivare. I samband med Prime-skandalen fick man ett hum om nivåer. Svenskt Näringsliv betalade fyra miljoner för debattartiklar som skulle påverka socialdemokraterna med dold avsändare.

(PS – komik. Nätversionen av artikeln har uppdaterats för att författarnas fullständiga presentationer inte fick plats i papperstidningen, trots fyra tätskrivna rader var. Tydligen har någon hört av sig och krävt att allt ska med…Men som en av nätkommentarerna påpekade: ”Eklunds meritlista borde i detta sammanhang kompletteras med styrelseuppdraget i Magnora AB, fullblodsmoderaten Peje Emilssons maktbolag med kontroll över bl a friskolekoncernen Kunskapsskolan (delägare Investor) och Silver Life AB som vill ”skapa Sveriges mest eftertraktade livsboende genom att knyta samman hela kedjan boende – tjänster – vård/omsorg till en lösning”.

Sedan har vi skolfrågan. Baserat på ett seminarium anordnat av – hör och häpna – Friskolornas Riksförbund – utropar man rubriken ”Skolvalet mer succé än flopp”.

När man förgäves försöker hitta någon täckning för rubriken i skribenten Erik Helmerssons text hittar vi ”Succé eller flopp – vem vet? Forskningen är knapphändig och svaren besvärande få.” Visserligen skriver Helmersson senare utan att ge någon motivering ”effekterna av liberaliseringen är små men lutar åt det positiva” vilket känns mer som en förhoppning än ett faktum.

Rubriksättaren vet väl vilket lag han spelar för, och ville väl förbättra det magra positiva utfallet i artikeln, trots det synnerligen partiska sammanhanget.

Nog andas det en desperation över att att verkligheten avviker från idéerna över hela linjen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s