Mordet på John F Kennedy – de som avfärdar konspiration gör det lätt för sig

Idag, 50 år efter skotten i Dallas,  är de svenska tidningarna fulla av artiklar om mordet på John F Kennedy. Nästan utan undantag avfärdar de konspirationsteorier som stolliga och hävdar att det är självklart att Oswald var ensam gärningsman.

Oftast bygger artiklarna på en enstaka välskriven bok som sakligt argumenterar för den ståndpunkten. Problemet är att det skrivits tusentals böcker om mordet, och det finns också gott om trovärdiga, väl underbyggda böcker som hävdar det motsatta – alltså att det måste funnits en konspiration. För att få en balanserad bild bör man ha läst några av de bästa böckerna från bägge lägren. Det som verkar vara ett mycket enkelt fall blir mer komplicerat ju mer man dyker ner i detaljerna.

Tvivlet att Oswald var ensam gärningsman väcktes på allvar när försvarsadvokaten Mark Lane beslöt sig för att undersöka hur han skulle ha försvarat Oswald . Han granskade utredningen och hittade mängder av brister, också bland de tekniska bevisen.

Några andra omstridda punkter.

Var verkligen Oswald kommunist som han utgav sig för? Han var marinsoldat och radaroperatör med mycket hög säkerhetsklassning och god vän med högerextremister inom CIA. När Oswald flyttade till Ryssland – var han avhoppare eller spion? När han flyttade hem ingick CIA och FBI-personer i hans närmaste krets. Castro-anhängare vägrade ha med honom att göra eftersom de pekade ut honom som CIA-provokatör.

Hur kunde Oswald veta en månad i förväg (när han sökte jobb på boklagret) att Kennedy skulle passera där? Det var inte bestämt att Kennedy skulle besöka Dallas, och färdvägen publicerades dagen före.

Motivet? Hotbilden mot Kennedy kom från höger, inte från vänster. Inför Kennedys besök i Dallas hetsade högerextrema organisationer, med många poliser bland medlemmarna, mot Kennedy som beskrevs som landsförrädare. Det amerikanska kommunistpartiet däremot ansåg att Kennedy var det bästa alternativet som president.

Själva skotten. Hur kunde Oswald skjuta så snabbt och så pricksäkert? Geväret hade kikarsikte och krävde en mantelrörelse så det måste riktas om för varje skott. Vid skjutprover klarade inte elitskyttar att göra om prestationen. Oswalds skicklighet förklarades av utredarna med att han var i ett ”psykotiskt” tillstånd när han sköt.

Eftersom man bara hittade tre patronhylsor vid geväret var det viktigt att skotten inte var fler än tre för att en andra skytt skulle kunna uteslutas. Detta är bakgrunden till den så kallade ”magiska kulan” som skulle bytt riktning och orsakat sammanlagt sju skottskador hos både Kennedy och guvernör Connally, för att senare hittas nästan oskadd vid sidan av guvernörens kropp på sjukhuset, som om den ramlat ut. Connally själv trodde aldrig på att han träffats av samma kula som Kennedy.

Det dödande skottet i Kennedys bakhuvud verkade vara en annan sorts kula, en stor bit av skallen sprängdes bort som om det vore en dumdum-kula.

Det första obduktionsteamet hävdade vid presskonferensen att skotthålet i Kennedys hals var ett ingångshål, vilket skulle betyda att det skottet kom framifrån. Därefter flyttades kroppen och det andra teamet hävdade att det var ett utgångshål. Kroppen vanställdes så mycket av obduktionerna att det senare var omöjligt att dra några slutsatser.

30-40 vittnen tyckte att skott kom från ett staket på en liten gräskulle snett framför kortegen och poliser rusade genast dit. Tidigare hade en falsk FBI-man avvisat folk från kullen. Tre ”luffare”, varav åtminstone två såg ganska vältränade och välklädda ut, greps men släpptes otroligt nog utan att man tog deras uppgifter. Några pressfotografer hann dock ta bilder.

Mordet på polismannen Tippit som Oswald först greps för. Nogranna tidsuppgifter baserade på att Oswalds hyresdam såg på nyheterna när han lämnade lägenheten och logg-uppgifter från när larmet från skjutningen kom in till ambulanscentralen visade Oswald inte skulle ha hunnit.

Varför sköt Ruby Oswald? Ruby, som hade förbindelser med både maffian och polisen, förklarade mordet med den osannolika motiveringen att en rättegång skulle vara plågsam för Jackie Kennedy.
Senare sade han att han skulle berätta sanningen om rättegången flyttades till Washington, vilket aldrig skedde.

Antalet mystiska dödsfall efteråt. Många vittnen och undersökande journalister avled under mystiska omständigheter efter mordet. När kongressen inledde en ny undersökning av mordet under 70-talet avled elva personer innan de hann vittna. Kongressens utredning kom fram till att det sköts fyra skott, baserat på akustiska inspelningar, alltså att det var två skyttar. Senare ifrågasattes bevisen av tekniska skäl, men frågetecken hänger kvar.

Vilka skulle ligga bakom en konspiration? En grupp som pekats ut är det team av CIA-agenter och maffia-medlemmar som bildades för att mörda Castro, och som såg Kennedys vägran att sätta in flygvapnet vid den misslyckade invasionen av Grisbukten som förräderi. Kennedy hade många fiender inom CIA, som vid den här tiden opererade mycket mer självständigt än idag och i många fall utan kontroll, som en stat i staten.

Media om Kennedymordet 22 november:  ABABABExpressenExpressenExpressenDNDNDNDNSvDSvDSvDSvDSvDSvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s