Och där gick luften ur NATO-ballongen

I DN punkterar några av Sveriges absolut tyngsta experter på diplomati och säkerhetspolitik äntligen den NATO-ballong som pumpats upp av DN:s, SvD:s och Expressens ledarsidor och som det förefaller, militärer som regelbundet pytsar ut lämpliga uppgifter för att stärka saken .

Hans Blix (fd utrikesminister, chef för IAEA, chef för FN:s vapeninspektörer i Irak), Rolf Ekéus (fd ordförande för FN:s Irakkommission, Washingtonambassadör) och   Sven Hirdman (fd statssekreterare i försvarsdepartementet, Moskvaambassadör) påpekar många självklarheter som ändå behöver sägas.

Den viktigaste är kanske att spänningen i vår del av världen skulle öka, och därmed Sveriges säkerhet minska, med ett svenskt-NATO-medlemskap.

Det är också välgörande att de talar klarspråk om den så kallade solidaritetsförklaringen.

Vad gäller Sverige innebär inte den ensidiga svenska solidaritetsklausulen att Sverige har skyldighet att ge militär hjälp till något annat land. Däremot omfattas vi av EU:s allmänna solidaritetsklausul, vilket innebär att vi kan ge andra EU-länder, inklusive våra nordiska grannländer, den humanitära och politiska assistans vi är villiga och kapabla till.

Det här är viktigt eftersom NATO-förespråkare brukar hänvisa till solidaritetsklausulen och påstå att Sverige i praktiken redan är med i NATO (oavsett att svenska folket inte känner till det, och inte heller har tillfrågats).

Bra att den medvetna missuppfattningen nu kan avfärdas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s